Vulin: “Nož žica, Srebrenica” dovoljan razlog da se prekine meč, ali…

7
Radiosarajevo.ba
Vulin: “Nož žica, Srebrenica” dovoljan razlog da se prekine meč, ali…
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Kada navijači Novog Pazara viču "Vučiću pe***u", to nije razlog za prekid meča, baš kao što skandiranje, "Kosovo je pored Srbije", ili "Alija, Alija mi smo tvoja armija", također, nije razlog za prekid utakmice, kazao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

"Skandiranje navijača Partizana "Nož žica, Srebrenica" jeste po mom dubokom uverenju dovoljan razlog da se meč prekine, ali zašto skandiranje "Žuta kuća" nije dovoljan razlog za prekid meča? Zašto je skandiranje Ratku Mladiću dovoljan razlog za prekid fudbalske utakmice, a klicanje Naseru Oriću nije", pita se danas Vulin, prenose srbijanski mediji, i dodaje:

"Organizator Super lige mora da odredi jasna pravila koja važe za sve i koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom, i zato ću pozvati na sastanak direktora takmičenja da se i ovo pitanje reši. Pravila su ili ista za sve ili nisu pravila",  poručio je Vulin, nakon prekida utakmice između Novog Pazara i Partizana zbog skandiranja "grobara" "Nož, žica, Srebrenica" i isticanja zastave sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Tokom prvih 20 minuta nije bilo problema i sve je slutilo na fudbalski spektakl, dok se nisu pojavili navijači Partizana s jasnim ciljem da provociraju domaću publiku“, navodi se u saopštenju FK Novi Pazar.

„Na nacionalističke parole navijači Novog Pazara najprije su odgovorili zvižducima. Kada su pristalice gostiju krenule s povicima ‘nož, žica, Srebrenica’ uslijedile su također neprihvatljive, političke i nacionalističke parole od strane pazarskih navijača, koji su se nalazili na zapadnoj tribini stadiona“, saopštili su Novopazarci.

Sjajan komentar na situaciju u Novom Pazaru dao je i poznati bh. novinar i kolumnista Dragan Bursać, koji je za portal Radiosarajevo.ba komentirao incident.

"Problem, najveći na koncu, nije ni sistem po kome državni uposlenici-navijači veličaju ratne zločince i afirmišu genocid, nije problem ni masovnost ljudi koji ih brane pojašnjavajući da je na teritoriji Srbije ovo ludilo dozvoljeno, (sic!), problem je što se sve ovo zlo pretvorilo u jednu lošu, a uvijek istu vijest, koju čitamo iz dana u dan, kojoj prisustvujemo svim svojim čulima i svjedočimo o konačnom trijumfu fašizma u susjednoj zemlji.

I zato će će biti praznik, baš u toj zemlji, baš tim stanovnicima te zemlje, kad recimo FK ”Partizan“, promjeni ime u FK ”Četnik“, kad nestane neprijatnog antifašističkog bremena i za one koji igraju, i za one koji navijaju, a najviše za one koji čitav taj cirkus finasiraju.

I svima dobro u srpskom svetu na sramotu ostatka planete!", napisao je, između ostalog, Dragan Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije