Vučić: "Vidjet ćemo šta će Bošnjaci uraditi i u skladu s tim reagovati"

4
Radiosarajevo.ba
Vučić: "Vidjet ćemo šta će Bošnjaci uraditi i u skladu s tim reagovati"
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Prije nekoliko dana srbijanski mediji bliski predsjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću plasirali su priču kako Bošnjaci u Misiji BiH u UN-u lobiraju za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

Na osnovu te rezolucije bi bila organizovana izložba u zgradi UN-a na dan obilježavanja godišnjice geniocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Navode i da navodno oni koji pripripremaju rezoluciju to rade bez konsultacija sa sjedištem Ministarstva vanjskih poslova, te krijući od Srba službenika u Misiji BiH. S obzirom da je genocid dokazan pred međunarodnim sudovima, ovakav potez bi bio pohvalan u znak sjećanja na više od 8.000 ubijenih u genocidu.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Reagirao je i Aleksandar Vučić.

"Nemamo dokaze za to, vidjet ćemo šta će da bude i u skladu sa tim ćemo reagovati", izjavio je Vučić, odgovarajući na vrlo tendenciozno pitanje novinara o tome "da li je ova namjera Bošnjaka dio hibridnog rata koji se protiv Srbije vodi iz regiona".

Podsjetimo, Institut za istraživanje genocida Kanada izražavajući volju mnogih organizacija, zajednica i pojedinaca u svijetu, posebno u Kanadi, je poslao pismo Ambasadoru Kanade u Ujedinjenim Narodima Bob Rae u kome traži da Vlada Kanade podrži prijedlog da Generalna skupština Ujedinjenih Naroda prizna 11. jul kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta.

IGK: 11. juli proglasiti Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK: 11. juli proglasiti Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Desio se u regionu Srebrenice, a izvršile su ga Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi.

Ratko Mladić i grupa oficira Vojske Republike Srpske u međuvremenu su optuženi za ratne zločine, uključujući i genocid, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). MKSJ je, između ostalog, donio pravosnažnu presudu u kojoj masakr u Srebrenici kvalificira kao čin genocida. Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kurti u Vijeću sigurnosti UN-a: 'Lažne optužbe države koja je izvršila genocid u Srebrenici'

Kurti u Vijeću sigurnosti UN-a: 'Lažne optužbe države koja je izvršila genocid u Srebrenici'

Godine 2004, jednoglasnom presudom u slučaju Tužilac protiv Krstića, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), presudilo je da zločin počinjen nad muškim stanovnicima enklave Srebrenica predstavlja genocid, zločin prema međunarodnom pravu.

Presudu je podržao i Međunarodni sud pravde (ICJ) 2007. godine. Zaključeno je da nasilno premještanje i zlostavljanje između 25.000 i 30.000 bošnjačkih žena, djece i starijih osoba predstavlja genocid, zajedno sa ubistvima i razdvajanjem muškaraca koja su se desila tokom tog zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije