Bursać: Imam Štulanović pobijedio RS, dekriminalizovan naziv "genocidna tvorevina"!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Imam Štulanović pobijedio RS, dekriminalizovan naziv "genocidna tvorevina"!
Foto: Printscreen / Muharem Štulanović

"Velika je ovo pobjeda ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine i samog profesora Štulanovića! Još više, ovo je i zvanična potvrda Ustavnog suda BiH kojom je imenovanje RS-a 'genocidnom tvorevinom' dekriminalizovano. Ponavljam još jednom, ako se Republika Srpska označi kao agresorska ili 'genocidna tvorevina' osoba koja to kaže se NE MOŽE BILO KAKO KAZNITI!"

Muharem Štulanović, imam i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je bio optužen za krivično djelo "povrede ugleda bosanskohercegovačkog entiteta RS-a i njegovih naroda", nakon što je ovaj entitet nazvao "genocidnom tvorevinom", oslobođen je optužbi jučer 29. februara, na Okružnom sudu u Banjaluci.

Još konkretnije, sudija Siniša Marković rekao je da je nakon potvrđivanja optužnice donesena odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je dekriminalizovano.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba   

"Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminalizovano", rekao je sudija.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Velika je ovo pobjeda ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine i samog profesora Štulanovića! Još više, ovo je i zvanična potvrda Ustavnog suda BiH kojim je nazivanje RS-a "genocidnom tvorevinom" dekriminalizovano.

Ali hajmo mi redom:

Pisao sam o ovom slučaju, koji nije bio tek gnusna podmetačina jednom istaknutom islamskom teologu, nego i pokušaj da se i zvanično etabliraju dva Dodikova zakona koja su kombinacija verbalnog delikta i sjevernokorejske pravne pameti, začinjena sa Putinovim zakonima.

- Bursać: Hoće li suđenje imamu Štulanoviću srušiti nakaradni pravni sistem Republike Srpske?

Sud u Banjoj Luci oslobodio imama kojeg su optužili jer je rekao da je RS "genocidna tvorevina"

Sud u Banjoj Luci oslobodio imama kojeg su optužili jer je rekao da je RS "genocidna tvorevina"

- Bursać: Počeo je i zvanični lov na imame u RS-u

Geneza slučaja:

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska prije tačno godinu dana otvorilo je zvaničnu istragu protiv Muharema ef. Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, nakon što je na internetu objavljen video snimak jedne hutbe koja je navodno sporna.

U hutbi profesor Štulanović, između ostalog, kaže i ovo: "Ovdje, u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi."

Počelo suđenje imamu koji je RS nazvao "genocidnom tvorevinom": Šta je rekao na prvom ročištu?

Počelo suđenje imamu koji je RS nazvao "genocidnom tvorevinom": Šta je rekao na prvom ročištu?

Službe gonjenja manjeg bh. entiteta nisu uopšte vodile računa o kontekstu ove izjave, nisu razmatrale situaciju da je povod za ovu izjavu bilo nezakonito i neustavno obilježavanje dana RS-a, 9. januara, niti su vodile računa da se profesor Štulanović direktno obraćao jednom prisutnom kome je pod tom i takvom RS pobijeno 17 članova porodice.

A ne, u optužnici iz decembra prošle godine koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS-a primijenjen je famozni član 280a Krivičnog zakonika Republike Srpske koji Štulanovića tereti za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz navedenog člana.

Za one koji ne znaju, prije bezmalo tri godine, u julu 2021, na sjednici Skupštine RS-a, a kao reakcija na uvođenje Inzkovog Zakona o zabrani negiranja zločina i genocida, usvojena je dopuna izmjene Krivičnog zakonika RS-a po kojem je faktički legalizovan i verbalni, i pojavni, i misaoni delikt u ovom entitetu.

U dopuni izmjena Krivičnog zakona RS-a, između ostalog, piše i ovo:

"Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.“

"Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Dakle, RS je jasno i glasno obznanio verbalni delikt, kastrirao slobodu misli i govora i odredio mete.

Najvažnija odluka

Međutim, a ovo je sad najbitnije, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da pomenuti član 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Ponavljam još jednom, a to je jako važno, ako se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, osoba koja to kaže se NE MOŽE BILO KAKO KAZNITI!

Prema tome, ostavljeno je svakom pojedincu da se u skladu sa slobodom govora prema ratnoj stečevini Republici Srpskoj verbalno ili pisano odnosi kako god hoće i da ga pri tome štiti Ustav Bosne i Hercegovine.

Banjalučki sudovi počeli poštovati odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika

Možda još bitnije, ovom presudom banjalučkog suda u vodu je pao i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. Riječ je o Zakonu koji je izglasan u junu 2023. godine i koji je predviđao da se odredbe Ustavnog suda BiH na teritorij RS-a neće primjenjivati niti poštivati.

Na koncu, to je potvrdio i banjalučki sud, koji je kroz usta sudije Siniše Markovića potvrdio da su odluke Ustavnog suda BiH "obavezne i konačne“.

Najjednostavnije kazano, sudija nije htio da stavlja svoj profesionalni ugled na kocku zbog Dodikovih pravnih desperadosta. I posve je sigurno da će svi okružni sudovi u RS-u, nakon ovoga, poštovati i odluku Ustavnog suda i odluku visokog predstavnika koji je stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Jednom riječju, država, možda malim koracima, ali ipak zaživljava na cijeloj svojoj teritoriji.

A ono što je sa ljudske strane važno i bitno je da će svaka osoba, pogotovo ona kojoj je u ime te i takve Republike Srpske pobijeno sve u agresiji na BiH- entitet moći da naziva "genocidnom tvorevinom", jer je svojim djelovanjem, rukovodstvom i ideologijom zaslužio taj epitet.

Pa ipak, borba nije ni izbliza završena

Tako je advokat imama Štulanovića, Duško Tomić, kazao za portal Radiosarajevo.ba da je tužiteljica Dragica Glušac i juče istrajavala na optužnici i istoj pravnoj kvalifikaciji.

Tomić navodi kako je Sud još ranije tužilaštvu dostavio razmatranje i sugerirao da se obustavi optužnica, no tužiteljica je ustrajavala u kršenju odluka Ustavnog suda.

Tomić je kazao da će upravo zbog toga Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeti krivičnu prijavu protiv Dragice Glušac za nepoštivanje Ustavnog suda.

Kako vidimo, postoje još odmetnuti elementi u ustavno-pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, ali će i oni zakonski biti sankcionisani.

Najvažnije- sa ljudske strane, profesor i imam Muharem Štulanović je nevin čovjek. Bio je to i prije, i za vrijeme suđenja, a sada je i ustavno-pravno potvrđeno da njegove izrečene kvalifikacije ne predstavljaju krivično djelo.

Pa tako "slučaj Štulanović" trebamo posmatrati i kao ultimativan hrabar ljudski čin, ali i kao pravnu vododjelnicu po kojoj će se konačno početi uređivati jedna vrsta ustavne anarhije, a koja je zadnjih par godina evidentna u manjem BiH entitetu!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije