Kurti u Vijeću sigurnosti UN-a: 'Lažne optužbe države koja je izvršila genocid u Srebrenici'

17
Radiosarajevo.ba
Kurti u Vijeću sigurnosti UN-a: 'Lažne optužbe države koja je izvršila genocid u Srebrenici'
FOTO: AA / Premijer Kosova Albin Kurti

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) se održava hitan sastanak na zahtjev Srbije, a obraćali su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Aleksandar Vučić je počeo svoj govor s tvrdnjom da kosovske vlasti "nastavljaju napade na nekosovsko stanovništvo", s posebnim akcentom na "napade na srpsko stanovništvo na Kosovu." 

Inače, Vučić je uputio zahtjev za hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke kosovskih vlasti da euro postane jedina valuta na teritoriji Kosova, efektivno ukidajući dinar.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

U odgovoru na Vučićevo izlaganje, Kurti je započeo svoj govor s upečatljivom rečenicom. 

"Teško je slušati i postoji duboka ironija u lažnim optužbama o kršenju ljudskih prava od strane zemlje koja je počinila posljednji genocid u 20. stoljeću i Vlade koja je jedna od najvećih autoritarnih prijetnji regionalnom miru i sigurnost", rekao je premijer Kosova.

Spominjao je i brutalnost zločina koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratova 1990-ih godina, s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. 

Također, Kurti je istakao da je Vučić bio dio režima Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije koji je preminuo prije nego što je donesena presuda o njegovoj odgovornošću u ratnim zločinima koji su počinjeni na teritoriju bivše Jugoslavije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije