Kurti iz Brisela: Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom

2
AA
Kurti iz Brisela: Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom
Foto: EPA - EFE / Kurti i Vučić

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon današnjih sastanaka sa liderima EU u Briselu da je on ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, sa članom 7 koji se odnosi na formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, ali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom.

Kako se navodi u izjavi Vlade Kosova, predsjednik Srbije je tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine.

Premijer Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumijeva potpisivanje, a samo potpis podrazumijeva prihvatanje i garantira implementaciju".

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Kurti se danas sastao sa njemačkim kancelarem Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijerkom Italije Giorgijom Meloni, predsjednikom Europskog savjeta Charlom Michelom, zamjenikom predsjednika Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku politiku Josepom Borellom, te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom. Kurti je zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije.

"Premijer Kurti je naglasio da je, nakon terorističkog napada od 24. septembra, njegov prioritet bezbijednost na Kosovu, sa naglaskom na granični prijelaz sa Srbijom, pošto su sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući kosovske policajce. Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji", navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Švicarski mediji pišu: Kraj dvostruke igre Srbije?

Švicarski mediji pišu: Kraj dvostruke igre Srbije?

Dodaje da istraga nad terorističkom i paramilitarnom grupom sponzoriranom od strane Srbije, treba pokazati tačno ko je šta napravio u izvršenju ovog akta agresije, dok u međuvremenu nema dileme kod međunarodnog faktora u vezi sa krivcem.

Dalje se navodi da paramilitarna teroristička grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni trebaju biti izručeni Kosovu gde bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, posebno kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi nadgledaju od strane Misije Europske Unije za vladavinu prava - EULEX.

Kurti je podsjetio da je bio spreman potpisati i u Briselu 27. februara 2023. godine, kao i u Ohridu 18. marta 2023., a i večeras 26. oktobra 2023. godine, naglašavajući da je upravo Samit Europskog savjeta u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma, uključujući i Nacrt ponuđen od strane EU i SAD-a u cilju izvršenja člana 7 u vezi sa članom 10 Osnovnog sporazuma.

"Uprkos ovako širokogrudnoj ponudi premijera Kurtija, predsjednik Srbije Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine", navodi se u saopćenju.

Vučić u epizodi 'cijeli svijet protiv Srbije': "Kurti kriv za sve, nikad nećemo priznati Kosovo"

Vučić u epizodi 'cijeli svijet protiv Srbije': "Kurti kriv za sve, nikad nećemo priznati Kosovo"

Kurti je naglasio da Kosovo zaslužuje status kandidata unutar EU, dakle i pridruživanje pet ostalih država članica EU sa ostalih 22, u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova, dok se sigurnost granice Kosova, uz kolektivnu sigurnost regiona Zapadnog Balkana, podiže putem Sporazuma nad Partneritetom za mir sa NATO-om u smjeru učlanjivanja Kosova unutar ove sjeverno-atlantske alijanse.

Predsjednik Europskog savjeta Michel objavio je ranije da se u Briselu sa kolegama iz Europske unije odvojeno sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sa Josepom Borrellom i kolegama iz EU, sastao sam se sa premijerom Albinom Kurtijem, a zatim sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja", naveo je Michel na mreži X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije