Vučić i Kurti će se u Briselu sastati evropskim liderima, nema potvrde zajedničkog sastanka

2
Radiosarajevo.ba
Vučić i Kurti će se u Briselu sastati evropskim liderima, nema potvrde zajedničkog sastanka
Foto: Europska Unija i Vijeće Europe / Josep Borell i Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti prihvatio je poziv da se sastane sa liderima vodećih europskih zemalja u Briselu 26. oktobra i da novi plan bude okvir za daljnje razgovore, saopćeno je iz Vlade Kosova.

U saopćenju se navodi da je premijer Kurti izrazio saglasnost da će novi plan biti okvir za nastavak daljnjih razgovora sa savezničkim zemljama, SAD, Njemačkom, Francuskom i Italijom, "koji bi trebalo da obezbijedi snažnu bezbjednosnu komponentu i da ojača izglede za članstvo u međunarodnim organizacijama".

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno će se sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i premijerkom Italije Giorgiom Meloni. Susretima bi trebao da prisustvuje i šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Oni su pozvani u Brisel nakon što su izaslanici "velike petorke" tokom posjete Prištini i Beogradu 21. oktobra pozvali Kosovo i Srbiju da normalizuju odnose i sprovedu Sporazum o normalizaciji.

Specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon sastanka u Prištini rekao da je sa Kurtijem razgovarao o planu europskih zemalja za normalizaciju odnosa, ali nije iznosio detalje tog plana.

Nakon pregovora u Briselu između Srbije i Kosova: Josep Borell strahuje od eskalacije

Nakon pregovora u Briselu između Srbije i Kosova: Josep Borell strahuje od eskalacije

Vlada Kosova saopštila je da će se Kurti sastati i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

"Sastanak će biti u kontekstu razgovora započetih sa pet izaslanika tokom njihove posjete Prištini 21. oktobra, u kojoj su predložili novi plan koji je uključivao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloženog za sprovođenje člana sedam", navodi se u saopćenju Vlade.

Ovaj član se odnosi na pružanje veće autonomije pripadnicima srpske zajednice na Kosovu, piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije