Vučić stigao na glasanje: Stao u red s građanima i čekao

0
Radiosarajevo.ba
Vučić stigao na glasanje: Stao u red s građanima i čekao
Foto: Kurir / Aleksandar Vučić

Otvorena su biračka mjesta u Srbiji gdje se danas, 17. decembra, održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Predsjednik Srbije i nosilac SNS liste Aleksandar Vučić je stigao na glasanje.

On je došao na glasačko mjesto u Novom Beogradu, a stajao je u redu sa građanima i čekao red.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Republika Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova. Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi "prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije