Otvorena biračka mjesta u Srbiji: Građani glasaju na vanrednim izborima

0
AA
Otvorena biračka mjesta u Srbiji: Građani glasaju na vanrednim izborima
FOTO: AA / Izbori u Srbiji

Otvorena su biračka mjesta u Srbiji gdje se danas, 17. decembra, održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Republika Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova. Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi "prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da se na glasačkom listiću nalazi 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata.

Glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

Srbi sa Kosova moći će na parlamentarnim izborima da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu, saopćio je ranije RIK. Ukupno je određeno 51 biračko mjesto i to za Kosovski upravni okrug, Pećki, Prizrenski, Kosovsko-mitrovački, odnosno Kosovsko-pomoravski upravni okrug.

Glasanje je organizovano i u 35 država, odnosno na 81 biračkom mjestu. To je najveći broj biračkih mjesta koji je otvoren u inostranstvu od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40.000 državljana Republike Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima oko 11.500 državljana Srbije koji borave u Bosni i Hercegovini moći će također glasati na 19 biračkih mjesta.

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mjesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procjene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije