Vanredni izbori u Srbiji: Na glasačkom listiću 18 izbornih lista

0
Radiosarajevo.ba
Vanredni izbori u Srbiji: Na glasačkom listiću 18 izbornih lista
Foto: EPA / Glasanje / Ilustracija

U Republici Srbiji u nedjelju, 17. decembra, održat će se vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190, objavila je Republička izborna komisija (RIK).

Biračka mjesta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 sati. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mjestu prilikom zatvaranja biračkog mjesta ili neposredno ispred, bit će mu omogućeno da glasa.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Republika Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova.

Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi "prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da će na glasačkom listiću biti 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije