Vučić: 'Srbija želi jače odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama'

1
Radiosarajevo.ba
Vučić: 'Srbija želi jače odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama'
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku 7. septembra s komandantom Nacionalne garde Ohia general-majorom Johnom Harrisom istakao je da je Srbija opredijeljena da jača sveukupne odnose sa SAD.

Vučić je rekao da snažan doprinos odnosima SAD-a i Srbije daje dugogodišnja uspešna saradnja Vojske Srbije s Nacionalnom gardom Ohia.

"Kroz Program državnog partnerstva započeti su ili realizovani brojni projekti na polju vojne saradnje, kao i na ekonomskom i privrednom planu", naveo je Vučić.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Kontinuirano intenziviranje ekonomske saradnje između Srbije i SAD rukovođeno je, prema riječima Vučića, sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastom trgovinske razmjene, kao i značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći.

Vučić je dodao da je SAD među vodećim stranim investitorima u Srbiji.

Oglasio se Zelenski nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem u Grčkoj

Oglasio se Zelenski nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem u Grčkoj

Komandant Nacionalne garde Ohioa poručio je da je partnerstvo te američke savezne države sa Srbijom jedan od načina na koje SAD pokazuju posvećenost saradnji i iznio konkretne prijedloge za njeno unaprjeđenje, navodi se na sajtu Predsjedništva Srbije.

Predsjednik Srbije je u februaru 2022., između ostalih, odlikovao general-majora Harissa za posebne zasluge koje je ostvario za Srbiju.

Od 2016. godine vježba "Cyber Tesla" izvodi se jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohioa, u oblasti zaštite cyber prostora, piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije