Vučić se obratio u New Yorku: Pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

18
Radiosarajevo.ba
Vučić se obratio u New Yorku: Pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici
Foto: FB / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. aprila u New Yorku da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu.

On je na prijemu koji je priredila Stalna misija Srbije pri UN pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv te rezolucije, prenosi Beta.

Početkom maja trebalo bi da se održi sjednica Generalne skupštine UN na kojoj će se države članice izjašnjavati o Rezoluciji o genocidu Srebrenici. Inicijatori rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a rezolucijom bi se 11. jul proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Vučić je 22. aprila rekao da ova rezolucija "ne samo da neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti", nego će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu.

 "Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako, pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić.

On je rekao i da je proces o nacrtu rezolucije trajao šest mjeseci u tajnosti, da niko u Srbiji o tome nije obaviješten, ali da je Beograd otvoren za dijalog.

Kada je reč o nacrtu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“, smatramo da je to...

Posted by Aleksandar Vučić on Monday, April 22, 2024

Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprječavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti", navedeno je u nacrtu rezolucije.

Rezolucija takođe "osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici", dok se "ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije