Osmani i Vučić u verbalnom sukobu: Je li Srbija testirala iranske dronove na granici s Kosovom?

7
Radiosarajevo.ba
Osmani i Vučić u verbalnom sukobu: Je li Srbija testirala iranske dronove na granici s Kosovom?
Foto: Printscreen / Sjednica Vijeća sigurnosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je 22. aprila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom Kosovu da Srbija "sprječava integrisanje Srba u institucije Kosova".

Ona je navela da Srbija "zastrašuje" srpsku zajednicu na sjeveru Kosova, a kao primjer je navela nedavno hapšenje kosovskih policajaca u Srbiji.

Zamjenik direktora Policije Kosova Dejan Janković i četvorica policajskih službenika privedena su 17. aprila na graničnim prelazima sa Srbijom, a policija Srbije je saopštila da su privedeni zbog "sigurnosnih provjera".

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Osmani je navela i da je Srbija prethodnih dana zadržavala autobuse sa putnicima albanske nacionalnosti na granici, što su zvaničnici Srbije demantovali navodeći da su zadržavani samo pojedinci. Vlada Kosova je ranije ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

"Srbi na Kosovu jesu pod pritiskom, ali vlasti u Srbiji", rekla je Osmani.

Osmani je istakla i da Srbi na Kosovu "mogu da zahvale (predsjedniku Srbije) Vučiću" na tome što su albanski gradonačelnici na čelu opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Vučić u New Yorku formirao štab: Pokušavaju spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici

Vučić u New Yorku formirao štab: Pokušavaju spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova 21. aprila se glasalo za ili protiv smjene albanskih gradonačelnika. Međutim, pripadnici srpske zajednice nisu bili zainteresovani da učestvuju, a nakon što ih je na bojkot pozvala Srpska lista, najveća partija srpske manjine na Kosovu, piše Radio Slobodna Evropa.

Osmani je u svom govoru takođe spomenula da je Srbija "prije nekoliko dana testirala iranske dronove na granici sa Kosovom".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na tu tvrdnju navodeći da "niko u Srbiji nije vidio nikakav iranski dron".

Ova sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećena je šestomesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a (misije UN na Kosovu).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sjednici da se velika pažnja međunarodne zajednice posvećuje incidentu u Banjskoj na Kosovu, ali ne i napadima na srpsku manjinu. Riječ je o incidentu kada je grupa naoružanih Srba napala u septembru 2023. kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova, ubivši policijskog narednika.

Krajnje je vreme da shvatimo da ako stanovništvo KiM ne može da se osloni ni na UN, kao objektivnog arbitra i nekoga ko...

Posted by Aleksandar Vučić on Monday, April 22, 2024

On je dodao da ovaj incident predstavlja "posljedicu represije" na Kosovu.

"Nećemo dozvoliti da se to koristi kao alibi za proganjanje Srba (na Kosovu)", rekao je on dodajući da se na Kosovu namjerno stvaraju loši uslovi za život srpske manjine.

Vučić je rekao i da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ali da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu i dalje nije formirana.

"To je jedanaest godina neispunjenih obećanja, nesposobnosti Evropske unije da stvari pomjeri sa mrtve tačke", rekao je Vučić.

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom Kosovo i Srbija su dogovorile Briselskim sporazumom 2013. godine, ali vlasti na Kosovu oklijevaju da sprovedu sporazum strahujući da bi ovlaštenja Zajednice mogla da utiču na funkcionalnost države.

Vučić je rekao i da je "ukidanje dinara etnički motivisana kampanja protiv Srba i nealbanaca" na Kosovu.

Centralna banka Kosova donijela je odluku da od 1. februara euro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara. Kosovo je zbog ove odluke u februaru bilo tema Sjednice Vijeća sigurnosti UN na zahtjev Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije