Vučić pozvao Srbe s Kosova da uklone barikade: "Kakva god odluka naroda bude, prihvatit ću je"

3
Fena/ Radiosarajevo.ba
Vučić pozvao Srbe s Kosova da uklone barikade: "Kakva god odluka naroda bude, prihvatit ću je"
Foto: Instagram / Aleksandar Vučić

Direktor ureda za Kosovo srbijanske Vlade Petar Petković izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Srbe da se povuku s barikada na sjeveru Kosova nakon što je dobio snažne garancije od SAD i Europske unije (EU) koji se odnose na srpske zahtjeve.

Nakon službenih izjava SAD i EU predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je razgovarao s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova, kojima je predočio dokumente i izjave.

"Zamolio je naše Srbe da se povuku s barikada, oni su rekli da samo njemu vjeruju, a ne Kurtiju, i zamolili su da se vrate na sjever Kosova i predoče narodu ove garancije", kazao je Petković u obraćanju medijima.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Rastu napetosti na Kosovu: Nove barikade, zatvoren glavni granični prijelaz - Medare

Rastu napetosti na Kosovu: Nove barikade, zatvoren glavni granični prijelaz - Medare

U 19 sati Vučić je helikopter odletio prema granici Srbije i Kosova, gdje će se sastati s Srbima s sjevera.

"U svakom slučaju, u trenutku kada smo bili na rubu sukoba, uspjeli smo sačuvati mir i čekamo da vidimo kakva će biti odluka Srba sa sjevera", poručio je Petković.

Ranije danas EU i SAD poručili su u zajedničkoj izjavi da su zabrinuti zbog napete situacije na sjeveru Kosova i pozivali su sve na maksimalnu uzdržanost.

"Pozdravljamo uvjeravanja rukovodstva Kosova da ne postoje popisi državljana kosovskih Srba koji će biti uhićeni ili procesuirani zbog mirnih prosvjeda/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerirati. SAD će podržati rad EU kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu. EULEX će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti pažljivo pratiti sve istrage i naknadne postupke kako bi promoviralo poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu", naveli su u zajedničkom priopćenju EU i SAD.

Oglasila se i misija KFOR-a na Kosovu, podsjećaju da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije, a da se kosovske sigurnosne snage ne mogu rasporediti na sjeveru Kosova bez KFOR-ovog odobrenja.

Prije nego što je stigao blizu granice s Kosovom, Vučić se nešto prije 20 sati oglasio na Instagramu. Objavio je sliku iz aviona i napisao kako je na putu ka granici gdje će razgovarati sa Srbima s Kosova. 

"Opet na putu za Rašku gdje ću razgovarati sa Srbima s Kosova. Znajući da oni, sve do konačnog oslobođenja, nikada neće biti zadovoljni nijednom odlukom, čiste savjesti i obraza, idem pred njih, uvjeren da je danas dobar dan za Srbiju, da smo sačuvali mir i dobili garancije za sigurnost i opstanak Srba. Kakva god odluka našeg naroda bude bila, prihvat ću je, bit ću uz njih i čuvat ćemo srpsko jedinstvo", napisao je Vučić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije