Vučić: Ovo je važan dan, 140 godina nismo imali tako značajan sporazum sa SAD

2
Anadolija
Vučić: Ovo je važan dan, 140 godina nismo imali tako značajan sporazum sa SAD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je dolazak kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju važan za budućnost njegove zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je prošle godine Srbija dostigla maksimum u trgovinskoj razmjeni sa SAD - 854 miliona dolara i da će DFC doprinijeti da ta razmjena bude veća.

On je najavio da će se ubrzo raditi na otvaranju avio linije do Prištine, da će se raditi na putevima i prugama i da očekuje radove na putu Niš - Merdare, kao i proširenje na administrativnom prelazu Merdare sa Kosovom.

Vučić je najavio da će Srbija nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem EU, ali da će se radovati sastancima sa SAD-om koji se, pre svega, odnose na ekonomski razvoj.

"Trgovinske odnose sa SAD-om na ugovoran način riješili smo 1881. godine, od tada nismo imali ovako važan sporazum. Za nas je ovo važan dan. Prošlo je 140 godina od tada, da bismo napravili značajan sporazum u sferi ekonomije sa SAD-om", rekao je Vučić u obraćanju javnosti nakon potpisivanja zajedničke izjave sa predstavnicima DFC-a i specijalnim izaslanikom SAD-a Richardom Grenellom.

On je poručio da će Srbija svoje obaveze iz sporazuma postignutog 4. septembra u Washingtonu poštovati.

Izvršni direktor DFC-a Adam Boehler ocijenio je da je otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu historijski trenutak i rekao da veruje u region. On je pohvalio hrabrost predsjednika Srbije, premijera Kosova i predsjednika SAD-a da potpišu sporazum, jer to znači da region neće ostati zarobljen u prošlosti. Dodao je da su za brojne projekte spremne milijarde dolara.

Direktor kancelarije DFC u Srbiji John Jovanović rekao je da želi da Balkan postane sinonim mira, region iz kojeg mladi ljudi neće odlaziti i da je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a jedinstvena prilika za region, a da je za početak važna izgradnja infrastrukture koja povezuje region.

Upitani o eventualnoj posjeti Donalda Trumpa, ako ostane na mjstu predsednika SAD, Vučić je rekao da ga je pozvao u Srbiju, a Richard Grenell, američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, misli da Trump i njegova ćerka Ivanka žele da posjete Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije