Vučić nakon sastanka na Ohridu: Ovo nije 'Jugoslavija' već bolji život za sve

Radiosarajevo.ba
Vučić nakon sastanka na Ohridu: Ovo nije 'Jugoslavija' već bolji život za sve

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare na Ohridu rekao da će dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom omogućiti da građani Srbije, Sjevernu Makedonije i Albanije putuju samo sa ličnim kartama.

To je rezultat skupa na kojem su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić. 

Na sinoćnjem sastanku Vučića, Zaeva i Rame postignut je dogovor o zajedničkim radnim dozvolama i prelasku granica bez pasoša, prenosi RTS.

Vučić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da će uvođenje dežurstava za fitosanitarne inspekcije omogućiti brže kretanje kamiona.

"Predstavnici Svjetske banke rekli su da će se uštedjeti oko 120 miliona eura samo ako se dežurstva uvedu na pojedinim prelazima", rekao je Vučić.

Objašnjava da će poljoprivrednici od toga imati veliku korist.

"Proizvođačima paradajza iz Albanije biće mnogo lakše da izvezu svoju robu koja je lako kvarljiva, da zarade i planiraju novu proizvodnju", rekao je Vučić.

Ovaj dogovor omogućiće i da, u slučajevima kada isti investitori posluju u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, mogu da razmjenjuju radnike i inženjere.

"Time ćemo drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije. Moći ćete za manje od dvije godine da vidite značajan procentualni rast jer ćemo zajedno da kreiramo bolji ambijent", rekao je predsjednik Srbije.

Najavio je i da će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije moći da putuju bez pasoša, samo sa ličnom kartom, pa će biti organizovane i zajedničke turističke ponude.

Vučić je istakao da je važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

"Nema tu nikakvih 'Jugoslavija', već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive, i da imamo ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje", rekao je Vučić.

"Želimo da na narednom  sastanku u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će željeti da uđu u cijeli ovaj proces, ali i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama", poručio je albanski premijer Edi Rama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije