Šta su Ana Brnabić, Milo Đukanović, Edi Rama i Zoran Zaev rekli danas u Sarajevu

E. Halimić
Šta su Ana Brnabić, Milo Đukanović, Edi Rama i Zoran Zaev rekli danas u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Lideri regije na samitu EBRD-a

U Sarajevo je jučer počelo održavanje godišnje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a danas, na panelima, govore i lideri regije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao da je najvažnije učvrstiti viziju integracije Zapadnog Balkana u EU.

"Kao odgovorne vlade moramo dostići evropski kvalitet života. To nas dovodi do definicije da je put u EU bez alternative. Ne tražim da nam se progleda kroz prste, već da obavimo reforme i da postanemo dio EU. Upozoravam da su dva ključna deficita, to je znanje i drugo, moramo razviti infrastrukturu koja će nas povezati. Tu je odgovornost EU, ali politika EU je napredovala kroz Berlinski proces. Iz ugla Crne Gore najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo da realiziramo naš autoput, ali i gasovod. Nažalost ovih 10-20 godina smo sustizali jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, sad moramo stizati", poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje šta je najbitnije za region, premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je to politički dijalog.

"Moramo postati stabilni i predvidivi, da ne kažem dosadni. Druga stvar je povezivanje regije i u tom smislu imamo vrlo mnogo projekata, stoga mi je zadovoljstvo istaći da ćemo uskoro početi sa izgradnjom autoputa od Beograda do Sarajeva. Tu je i energetsko povezivanje, moramo postati jedinstvena energetska mreža", poručila je Brnabić.

Dodala je da region mora biti mnogo fleksibilniji u smislu razmjene radne snage.

"Moramo se boriti protiv odlaska mladih i obrazovanih ljudi, to je zajednički problem u regionu. Moramo osigurati da privrednici razgovaraju, a tu je veliku ulogu odigrala i EBRD" istakla je Brnabić.

Premijer Albanije Edi Rama istakao da nema smisla da toliko zaostajemo za EU.

"Trebamo imati vlastiti šengenski prostor. Ana je rekla da se trebamo baviti problemom predvidivosti. Ali, EU sve više liči na Balkan, pa se osjećamo kao kod kuće, naročito nakon balkanizacije Velike Britanije. Investitorima moram poručiti da je vrijeme ulaganja u mirna i predvidiva mjesta iza nas. Više se isplati ulagati u Balkan, koliko god bio nemiran. Imamo niže poreze, imamo ljude. Ipak, u potpunosti se slažem da je jako bitno da ovaj region bude jedinstven i djeluje jedinstveno. Moramo postati bolji i produbiti reforme, to jeste teško. Mi u tome EBRD vidimo kao izvor znanja za prevazilaženje zastoja", poručio je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev odgovarajući na pitanje o prioritetima regiona kazao je da su ekonomski aspekti itekako bitni.

"Moramo raditi više jer postoje značajne prilike. To je velika prednost, ali potrebna nam je pomoć. Ciljevi su isti, a to je da poboljšamo konkurentnost i poboljšamo standard života. Radimo na otvaranju granica, kako bi što manje vremena provodili na graničnim prijelazima. Dobro je imati i puteve i vjerovati institucijama naših susjeda. Također energetski potencijali su bitni, moramo povećati obnovljive izvore", poručio je Zaev.

Dodao je da treba smanjiti cijene roaminga ne samo u regionu nego i sa EU.

"Moramo imati zajedničku ponudu za Europu kako bi mogli ponuditi više proizvoda i veće količine. Stoga je bitno uvezivanje država u regionu. Više će nas cijeniti ukoliko smo mi svi bolje povezani u regionu. Važno nam je ojačati privatna preduzeća", istakao je Zaev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije