Vučić napustio Brisel: Brinem o budućnosti Srbije, dosta je Hrvatskog iživljavanja

Radiosarajevo.ba
Vučić napustio Brisel: Brinem o budućnosti Srbije, dosta je Hrvatskog iživljavanja
/ Aleksandar Vučić nakon incidenta: Napali su me navijači jednog fudbalskog kluba, FOTO: Anadolu Agency
Nakon što je ranije najavio mogućnost bojkota, Aleksandar Vučić, premijer Srbije, odlučio je napustiti Brisel i ne prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa Europskom unijom.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije, Vučić je to učinio u znak protesta zato što je Hrvatska blokirala poglavlje 26., dok će dio delegacije Srbije ostati sutra na međuvladinoj konferenciji.

Vučić je ovakvu odluku donio nakon sastanka sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU, kojoj je poručio da je zahvalan za korektnost i poštovanje koje ukazuje prema Srbiji, ali i to da nema promjene njegovog mišljenja.

"Imali smo veoma težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Hrvatske, ali pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave", rekao je Vučić, prenosi RTS.

On je dodao i da je za sutra planirao mnogo sastanaka u Briselu, a morat će da se izvini i austrijskom ministru inostranih poslova.

Još ranije tokom dana Vučić je kazao da je "dosta Hrvatskog iživljavanja"  i da će ubuduće "drugačije razgovarati", usmjeravajući razgovor na temu da susjedi nemaju baš dobre odnose u procesu EU integracija Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije