Vučić: Bošnjaci, pravite istu grešku kao Srbi nakon Drugog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Vučić: Bošnjaci, pravite istu grešku kao Srbi nakon Drugog svjetskog rata
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Bošnjacima u BiH da neće imati bolju priliku u Srbiji od ove danas za izgradnju pristojnih odnosa između Sarajeva i Beograda.

"Iskoristite to… Imate prijatelje u Beogradu i u Srbiji", rekao je Vučić za TV Pink.

On je ocijenio da mu se čini da "Bošnjaci prave istu grešku kao Srbi u periodu od Drugog svjetskog rata do devedesetih godina, a to je samoviktimizacija i očekivanje da će drugi morati da ponavljaju ono što oni misle".

Vučić je istakao da mnogi od Bošnjaka ne žele da vide racionalno želju kod srpskog rukovodstva za dobrim odnosima sa Bošnjacima, već žele da Srbi govore sve ono što Bošnjaci govore, mada ima i nekih Bošnjaka koji to vide.

"Mi ne vidimo stvari na potpuno isti način, u nečemu smo slični, u nečemu nismo. Ne vidimo ulogu Orića na isti način, niti način stvaranja Republike Srpske. Ali, to ne znači da ne želimo BiH kao partnera. Iskoristite to, imate prijatelje u Beogradu, imate prijatelje u Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da oni, međutim, žele da to koriste samo ako su Srbi u svemu saglasni sa njima, ali da se to nikada neće dogoditi. On je istakao da je Srbiji potrebno da čuva mir u BiH, da čuva integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u BiH.

"Posebno sam ponosan na dobre odnose sa Republikom Srpskom i na to što Milorad Dodik i Željka Cvijanović uvek kažu da u konkretnim merama i stvarima imaju najbolju saradnju sa Srbijom", rekao je Vučić.

On je istakao da se trudi sve vrijeme da svakim svojim nastupom podstakne dobre odnose Srba i Bošnjaka "jer posle odnosa Srba i Albanaca, to će biti ključni odnosi koje Srbija mora da rešava u budućnosti".

"Svakim svojim potezom svaki put istaknem poštovanje integriteta BiH", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije