Beograd / BiH se ne spominje: RS i Srbija dogovorile gradnju hidroelektrana na Drini

11. 01. 2019. u 22:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares:334

Bh. entitet Republika Srpska i Srbija kreću u gradnju hidroelektrana na Drini, dogovorili su u Beogradu predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijer RS-a Radovan Višković je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio izgradnju dvije hidroelektrane na Drini – Foča i Paunci – koje će graditi dvije elektorprivrede. Odluka će biti donesena na sjednici dvije Vlade u februaru, izvkeštava RTRS.

RS je juče uputila javni poziv za izgradnju HE Dabar, a do kraja mjeseca i za Buk Bijela. Predsjednik Vučić je, kaže Višković, prihvatio da se Srbija preko svojih preduzeća pojavi na tim tenderima, a njemu će, kaže, biti i više nego zadovoljstvo da Srbija dobije taj posao.

Sa građevinskom sezonom počinje izgradnja puta od Kuzmina prema Rači i mosta na rijeci Savi, poručila je primjerka Srbije Ana Brnabić, dok je Višković zatražio da se postojeći granični prelaz, koji je relativno nov, ukomponuje u taj auotput.

"To treba da bude zajednički prelaz RS-a i Srbije. Čak je i predsjednik Vučić je u jednom momentu izrazio spremnost da se Srbija uključi i pomogne RS-u dijelom u izgradnji i autoputa od Rače prema Bijeljini. Mi ćemo svakako ovih dana voditi pregovore, tražiti kreditore, tražiti izvođače da krenemo u nastavak izgradnje autoputa od Doboja do Bijeljine, da u narednih par godina povežemo Banja Luku i Beograd autoputem", istakao je Višković.

Vučić je u saopćenju poželio "mnogo uspjeha" premijeru manjeg bh. entiteta i naveo da će Srbija, kao iskren partner, "uvijek biti snažan oslonac RS-u".

KOMENTARI (3)