Vrućine ne prestaju: Zoran Vakula najavio kakvo će vrijeme biti u idućim danima

0
Radiosarajevo.ba
Vrućine ne prestaju: Zoran Vakula najavio kakvo će vrijeme biti u idućim danima
Foto: HRT Screenshot / Zoran Vakula

Velike vrućine protegnule su se tokom cijelog ljeta, a prema novim prognozama nastavit će se i dalje.

Od početka nove sedmice najavljuju se visoke temperature po cijeloj Hrvatskoj, dok umjerena opasnost od novog toplinskog vala za Jadran kreće već od subote. Uglavnom će biti sunčano i sparno, ali noći bi trebale biti svježije, a u rana jutra mogla bi biti prisutna i magla, prognozirao je za HRT Zoran Vakula

"Gospa je prošla, ali dnevna svježina još nije došla. I neće. Dapače. Sljedećih većinom sunčanih dana - barem do početka nove sedmice - ponovno će gotovo posvuda biti vruće, nekima i sparno, pa će mnogima u kopnenom području odgovarati noćna svježina. Ali, ranoraniocima je i mjestimice moguća magla", najavljuje Vakula. 

Aleksandar Vučić režira novu dramu: 'Došli su na ideju da me ubiju'

Aleksandar Vučić režira novu dramu: 'Došli su na ideju da me ubiju'

Od ponedjeljka postoji mogućnost pljuskova, a u unutrašnjosti bi i dnevna temperatura trebala biti malo niža, dok se na Jadranu najavljuje jaka bura, posebno na sjeveru. Ali, buru još treba pričekati za razliku od sigurnih novih vrućina popraćenih maestralom i burinom, koji bi se trebali pojaviti već od subote.

Prošlosedmični predah od vrućina je bio kratak, a na nekim mjestima se nije ni dogodio, pa je tako u Slavonskom Brodu i Požegi već 28 dana u nizu najveća dnevna temperatura zraka i iznad 30 stepeni Celzija, što je u ovo doba godine vrlo rijetka pojava. Takva pojava izazvat će nove rekorde, pa će neki gradovi imati rekordan broj vrućih dana u augustu.

Split će ponovno izjednačiti rekordan broj toplih noći - 31. Posljednji put je to bilo 2012. godine, a pojavljivalo se još 2008., 2003. 2000. 1992., 1962., 1952. i 1950. godine. Zagreb je isto rekordan s već sedam toplih noći, koje su zabilježene još jedino 2022. godine.

Petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu će biti sunčan uz rijetku sumaglicu i kratkotrajnu maglu. Temperatura bi se tokom dana trebala kretati od 16 stepeni do 32 stepena uz slab jugoistočnjak.

Meteorolozi objavili prognozu za početak septembra u BiH: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje

Meteorolozi objavili prognozu za početak septembra u BiH: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje

U središnjoj Hrvatskoj danju će biti još toplije nego danas, a postoji mogućnost da noći budu malo svježije, ali i dalje toplije od prosjeka za ovo doba godine. Uglavnom će biti vedro, uz poneki rijetki oblak.

Magle će se pojavljivati i u Gorskoj Hrvatskoj, a na sjevernom Jadranu moguća je sumaglica, posebno zapadno od Istre. Oblaci će biti rijetkost, a ni vjetar ne bi trebao stvarati probleme. Temperatura zraka će se kretati od 12 stupnjeva Celzijusa do 33 stupnja, a more bi trebalo biti od 20 do 23 stepena, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije