Vraćaju vojni rok: Služit će se najviše mjesec dana, i to samo ljeti

Radiosarajevo.ba
Vraćaju vojni rok: Služit će se najviše mjesec dana, i to samo ljeti
/ Foto: MORH
Kada je, poput zemalja regije, Hrvatska 2008. godine ukinula obavezno služenje vojnog roka i zamijenila ga 14-sedmičnim dobrovoljnim, situacija je bila bitno drukčija nego danas.

Od tada do danas Evropu su potresli ekonomska pa migrantska kriza, terorističke prijetnje su izraženije nego ikad, odnosi u regiji maksimalno zaoštreni.

Šlag na torti bile su najave novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o "podnošenju računa" unutar NATO saveza pa je postalo jasno sve države moraju podići spremnost na odbranu.

A trenutna situacija je takva da - bez obzira na tradicionalnu sklonost ka oružju - zemljama regiona nedostaju ljudi s minimumom vojničkih znanja.

Hrvatski mediji pišu da ova zemlja vraća obavezno služenje vojnog roka! Navodno, traju završne analize u Ministarstvu za odbranu o uvođenju eksperimentalnog vojnog roka 2018. godine, odnosno obaveznog 2019.

Nagađa se da bi se vojni rok služio tri sedmice ili najviše mjesec dana, i to u ljetnom periodu - od jula do kraja augusta, u dva ciklusa – kada su mladi "besposleni", a nema potrebe za troškovima grijanja kasarni.

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele. Tokom 21-28 dana obuke upoznali bi se s oružjem, vježbali pucanje, savladali prvu pomoć, naučili iskopati rov...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije