Čelnik Saveza Srba: Izjave Cerića i Kurtćehajića "fašistička provokacija"

Fena
Čelnik Saveza Srba: Izjave Cerića i Kurtćehajića "fašistička provokacija"
/ Miodrag Linta (Foto: Media centar Beograd)
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da su izjave nekadašnjeg vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i člana Svjetskog bošnjačkog kongresa Suada Kurtćehajića o Republici Srpskoj "fašistička provokacija".

U tim izjavama RS su izjednačili sa zloglasnom Nezavisnom državom Hrvatskom i Islamskom državom te zatražili ukidanje njenog imena, rekao je Linta, navedeno je u priopćenju.

"Cerić i članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa trebaju dobro znati da nema pomirenja dok se Bošnjaci ne odreknu politike Alije Izetbegovića i dok ne priznaju genocid koji su počinili nad Srbima u NDH i etničko čišćenje Srba i brojne zločine nad Srbima u Federaciji BiH", poručio je Linta.

Kako kaže Linta, Srbi su u NDH bili žrtve ustaškog genocida, a Bošnjaci su u toj genocidnoj tvorevini nazivani hrvatskim cvijećem.

Također, Linta ističe da Republika Srpska nije paradržavna tvorevina, kako navodi Cerić, već "izraz težnje srpskih naroda za svojom državom upravo s ciljem da mu se ne ponovi još jedan genocid od strane Hrvata i Bošnjaka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije