Vojvodina: Od danas u upotrebi dvije zastave i dva grba

Anadolija
Vojvodina: Od danas u upotrebi dvije zastave i dva grba
/ Anadolija
Vojvodina od danas, odlukom dvotrećinske većine u parlamentu, ima dvije zastave i dva grba – aktuelne i tradicionalne koji će stajati ispred svih ustanova čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina i ispred zgrada svih lokalnih samouprava.

Od ukupno 109 poslanika, koji su učestvovali na današnjoj sjednici, za je glasalo 90, protiv šest poslanika, dok je 13 poslanika bilo uzdržano. 

Novi-stari grb predstavlja tradicionalni grb iz 1848. godine s crvenim štitom na kome je srebrni krst između četiri zlatna ocila, ivicama okrenutim ka stubu krsta.

Štit je opasan otvorenim vijencem sastavljenim od, s lijeve strane žirove, a s desne strane maslinove grančice prirodnih boja koje su dole vezane plavom pantljikom. Štit leži na vojvodskom plaštu sa tri nabora, visećoj ispod zatvorene vojvodske krune, na dva dijela razdjeljene, koja pokriva srednji nabor porfire.

Tradicionalna zastava biće tradicionalna srpska crveno-plavo-bijela trobojka, nešto svijetlijih nijansi crvene i plave s grbom iz 1848. godine.

Tradicionalni grb i zastava pridružiće se već postojećem grbu i zastavi Vojvodine, ali će se grb naći i na svim službenim dokumentima, odnosno pečatu pokrajinskih organa.

Tradicionalni grb Vojvodine predstavlja grb Kneževine Srbije koje su učesnici Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine, uz srpsku trobojku, uzeli da predstavlja Srbe u Ugarskoj. Tada je upućen zahtjev Beču za srpskom autonomijom u Ugarskoj i proglašena "Srpska Vojvodina". 

Donošenju odluke o upotrebi tradicionalnih simbola koju propisuje Statut Vojvodine usvojen 2014. godine prethodila je gotovo petosatna rasprava u kojoj su se iznosili argumenti za i protiv usvajanja ove odluke.

Poslanici liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobjeđuje", koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS), te Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) svojim glasovima obezbijedili su dvotrećinsku većinu potrebnu za izglasavanje ove odluke. 

Poslanici Demokratske stranke (DS) i pokreta Saše Radulovića "Dosta je bilo" (DJB) bili su uzdržani, dok su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) bili protiv uz tvrdnju da grb ne ispunjava termin tradicionalni, jer je korišćen veoma kratko i da ne doprinosi pomirenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije