Bajram-namaz u Beogradu: Želimo drugima ono što želimo i sebi

Anadolija
Bajram-namaz u Beogradu: Želimo drugima ono što želimo i sebi
U punoj Bajrakli džamiji, u glavnom gradu Srbije, povodom Kurban-bajrama, najvećeg blagdana u islamu, klanjan je bajram-namaz, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

"U svakom vremenu i na svakom mestu, i ovde u našoj domovini Srbiji, potrebna nam je Nuhova bespogovorna poslušnost Bogu, Ibrahimova čista vera očišćena od svih lažnih božanstava, Musaova mudrost i iznalaženje puta spasa i očuvanja svog naroda od ranih savremenih faraona, Isaova ljubav prema drugom i drugačijem i Muhammedova univerzalnost, praksa i reč da želimo drugome ono što želimo i sebi", naveo je reisu-l-ulema Nasufović u svojoj hutbi.

 

On je vjernicima čestitao Bajram tradicionalnim pozdravom: „Bajram šerif mubarek olsun“ i poželio „svim ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu, dobro zdravlje, uspeh u životu i radu te sreću u porodici".

 

Nakon bajram-namaza, u dvorištu Bajrakli džamije priređena je bajramska sofra za sve prisutne vjernike.

 

Klanjanjem bajram-namaza počelo je četvorodnevno proslavljanje Kurban-bajrama, kojim se obilježava Ibrahimova spremnost da žrtvuje svog sina Ismaila za Boga.

 

Povodom Kurban-bajrama, u organizaciji Islamske zajednice Srbije, sinoć je održan svečani prijem za visoke zvanice, kojem su prisustvovali savjetnici predsjednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar prosvjete Mladen Šarčević, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve.

 

Tom prilikom, kao i tokom današnje hutbe, reis Nasufović istakao je da „mi nemamo šta preče u životu od našeg zajedništva“ te da je „danas, u ovim teškim vremenima potrebno da damo ruku jedan drugome“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije