Vladika i sveštenici pušteni, Vučić "ne može ćutati na ono što se dešava Srbima"

Anadolija
Vladika i sveštenici pušteni, Vučić "ne može ćutati na ono što se dešava Srbima"

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću podnijelo je optužni prijedlog protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog kršenja mjera za prevenciju koronavirusa.

Episkop Joanikije i osam sveštenika pušteni su u petak kasno navečer, nakon što su 72 sata bili u pritvoru zbog organizovanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Državni tužilac Stevo Šekarić kazao je da su sveštenici postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti, kojima su zabranjena javna okupljanja.

Na događaje u Crnoj Gori reagirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će "Srbija biti uz svoj narod i svoju crkvu".

"Poštujem Crnu Goru kao državu, ali ne mogu da ćutim na ono što se dešava našem narodu u toj zemlji", izjavio je Vučić.

Nakon konferencijskog sastanka sa predstavnicima srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova iz Crne Gore, koji je održan zbog nemogućnosti delegacije da zbog mjera Vlade Crne Gore u prevenciji koronavirusa dođe u Beograd, Vučić je kazao da je na sastanku dogovoreno da Srbija nastavi sa pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori.

"Oni to očekuju od Srbije, jer je to naša obaveza. U razgovorima sam čuo i bojazan, strah ljudi da neko planira da na isti način rješava problem sa našim narodom kao u nekim drugima državama nekadašnje Jugolavije. Ja u to ne vjerujem, ali sam zabrinut", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije