Vlada CG: Nećemo da jedne narode proglasimo genocidnim, a druge svetim

11
Fena
Vlada CG: Nećemo da jedne narode proglasimo genocidnim, a druge svetim
YouTube / Zdravko Krivokapić

Vlada Crne Gore poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila crnogorska Skupština 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine, kao i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, saopćeno je u ponedjeljak iz te vlade.

"Vlada Crne Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvijek odgovaraju konkretni pojedinci.

Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga i solidariše se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina", stoji u saopćenju.

Iz Vlade Crne Gore ističu kako premijer Krivokapić zajedno s ministrom pravde Vladimirom Leposavićem i ostalim članovima Vlade izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama.

"Pomirenje među narodima i državama regiona od najveće su važnosti za Vladu Crne Gore", poručili su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije