Vjosa Osmani za CNN: "Objavit ćemo dokaz da je Vučić dao naredbu za napad na Kosovu"

5
Radiosarajevo.ba
Vjosa Osmani za CNN: "Objavit ćemo dokaz da je Vučić dao naredbu za napad na Kosovu"
Foto: Printscreen / Vjosa Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za CNN kazala je da je nedostatak ravnoteže i pravde u dijalogu ohrabrio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da napadne Kosovo, jer je, prema njenim riječima, predsjednik Srbije bio uvjeren da će 'pobjeći bez posljedica'.

Ona je kazala da je Kosovo jedina konstruktivna strana u dijalogu, dok Srbija to nije.

"Kosovo je na udaru. Kosovo je žrtva akta agresije koji se dogodio prije sedam dana", rekla je Osmani, pozivajući Milana Radoičića, koji je uhapšen u Srbiji i koji je glavni organizator napada na Banjsku u Zvečanu 24. septembra, da bude predat kosovskim vlastima.

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Osmani je izrazila skepsu oko primopredaje Radoičića jer "kada je riječ o obezbjeđivanju pravde, Srbija nema dobar balans".

"Samo je jedna konstruktivna strana u dijalogu, a to je Kosovo, koje je provelo 99 posto svih obaveza koje je dobilo za 12 godina. To je suprotno od onoga što Vučić radi. On nikada ne sprovodi. Duga je lista obećanja koja je Vučić dao, a nije sproveo. Ono što Kosovo traži je vrlo jednostavno, mi želimo ravnotežu, želimo pravdu iz ovog dijaloga, a nažalost ne dobijamo je. A nedostatak ravnoteže i pravde podstakao je Vučića da izvrši čin agresije, jer misli da može da pobjegne“, dodala je Osmani.

Kosovska predsjednica je dalje rekla da oni blisko sarađuju sa saveznicima kako bi spriječili "Putina da otvori novi ratni front na Zapadnom Balkanu".

Christiane Amanpour vodila intervju s Aleksandrom Vučićem: 'Ništa nisam krio, uvijek govorim istinu'

Christiane Amanpour vodila intervju s Aleksandrom Vučićem: 'Ništa nisam krio, uvijek govorim istinu'

"Kosovo se suočilo sa sigurnosnim prijetnjama zbog akata agresije Srbije 24. septembra. Jasno je da je to bio akt agresije, koji je naredila država Srbija. Ovaj čin se nije dogodio na licu mjesta, već je planiran uz pomoć obučenih trupa. Na sreću, kosovska policija je zajedno sa partnerima zaustavila izvršenje ovog plana. Srbija želi napetost, da destabilizuje region, da pomogne Putinu da otvori novi ratni front na Zapadnom Balkanu. Radimo na tome da se tako nešto ne dogodi. Srbija mora da bude kažnjena, moraju da postoje mjere, jer ako ne bude sankcija, biće ohrabrena da nastavi sa takvim aktima agresije.

U narednim danima objavit ćemo nove dokaze koji pokazuju da iza ovoga stoji i naređuje Vučić. U početku je postojala snažna kampanja prije nego što se napad dogodio", rekla je Osmani.

Osmani je najavila i objavljivanje drugih dokaza koji dokazuju, prema njenim riječima, umiješanost Srbije u oružani napad na Banjsku, gdje su poginuli vodnik Afrim Bunjaku i trojica napadača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije