Veterani domovinskog rata i antifašisti: Milanović postao ikona nacionalista

6
Radiosarajevo.ba
Veterani domovinskog rata i antifašisti: Milanović postao ikona nacionalista
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović nije samo uvrijedio žrtve, nego je prekršio zakone Hrvatske, koja se obvezala prihvatati presude Haaškog tribunala. I sve to da bi se svidio svom očito najvećem savezniku u Bosni i Hercegovini, Miloradu Dodiku, naveli su Veterani domovinskog rata i antifašisti (VEDRA) u rekaciju nakon što je Milanović relativizira genocid u Srebrenici, i ubistvo porodice Zec 1991. godine u Zagrebu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile više od osam hiljada Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv te da nije svaki genocid isti.

Za slučaj porodice Zec je rekao kako je porodica ubijenih bila pozvana u Vladu, dobili su odštetu i "što još treba".

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Kao se naveli iz VEDRA-e u srijedu, već negiranje haaške sudske presude o genocidu u Srebrenici, pa potpuno neukusna usporedba Vukovara i Srebrenice s licitiranjem brojem žrtava koji je po njemu [Milanoviću] ‘dovoljan’ da nešto bude genocid bili su dostatni za pitanje "što se događa?".

"On nije samo uvrijedio žrtve, nego je izravno prekršio zakone zemlje na čijem je čelu, a koja se obvezala prihvatati presude Haaškog tribunala. I sve to kao da radi samo da bi se svidio svom očito najvećem savezniku u BiH, Miloradu Dodiku", saopćili su VEDRA-e.

"I ni to nije bilo dovoljno, jer je došla eskapada o slučaju Zec. Na dan kad su mnoge napredne snage u zemlji – uključujući našu udrugu – na Sljemenu odale počast ubijenoj djevojčici Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, predsjednik je nekontrolirano, onako kako to radi već mjesecima, ispalio da su preživjeli članovi dobili odštetu, pa “što bi još htjeli”, međutim pokazalo se da je to laž“.

Iz VEDRA-e navode da se zločin poput ovoga ne može mjeriti novcem, nego treba insistirati na kažnjavanju krivaca, zbog pravde, ali i zdravlja i obraza hrvatske nacije, piše Al Jazeera Balkan

"Na isti način Milanovićevi novi saveznici s desnice taj zločin relativiziraju isticanjem broja hrvatske djece poginule u Domovinskom ratu. Svaka je od tih žrtava strašna, i ne smije biti zaboravljena, i svaku treba komemorirati, a takvo relativiziranje – kao i obično – može značiti samo opravdavanje".

Zbog svega ovoga Milanovićevo ponašanje iz VEDRA-e nazivaju skandalozno. Njegovo koketiranje sa stavovima koji su preblizu fašistoidnim idejama, naveli su, uvrštava ga među trenutno najproblematičnije igrače hrvatske političke scene i udaljava ga kilometrima od stavova dijela biračkog tijela koji mu je dao povjerenje u utrci protiv nacionalističkih kandidat(kinj)a.

Naveli su da je svakome ko se zalaže za antifašističke vrijednosti dosta poteza aktualnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića od početka mandata moglo donijeti olakšanje. Prisjetili su se odlaska s proslave obljetnice Bljeska zbog majica s ustaškim obilježjima, ili stavova o komemoraciji na Blajburškom polju.

"Što se onda dogodilo od ‘useljenja’ na Pantovčak? Milanović se pretvorio u ikonu najtvrđe kategorije hrvatskih nacionalista", naveli su, između ostalog iz VEDRA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije