Džaferović odgovorio na Milanovićeve uvrede: Sve više postaješ...

1
Radiosarajevo.ba
Džaferović odgovorio na Milanovićeve uvrede: Sve više postaješ...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Odgovor predsjedniku Hrvatske

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, poručio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da ga smatra beznadnim slučajem s kojim nema smisla razgovarati, komentirajući tako kontroverzne izjave šefa hrvatske države koje su izazvale oštre reakcije u BiH.

"Kada je u pitanju Milanović on sve više i više postaje beznadni slučaj", kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu koji su od njega tražili komentar o izjavama što ih je u utorak dao hrvatski predsjednik.

Milanović je tijekom posjete Valpovu Džaferovića nazvao "udbašem iz Zenice" uz tvrdnju kako je bošnjački član Predsjedništva BiH tijekom rata bio sponzorom mudžahedina, piše Index.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Predbacio mu je i da Hrvatsku tretira agresorom na BiH, a također je utvrdio kako je Džaferović ove godine došao u Vukovar na obilježavanje 30. godišnjice pada tog grada kako bi provocirao Srbe, a ne kako bi odao počast hrvatskim žrtvama.

Džaferović je u srijedu konstatovao kako je nakon ranijih Milanovićevih spornih izjava uz njihove osude poslao i poruku kojom je želio uprkos svemu pozvati na saradnju, što je hrvatski predsjednik odbio te mu uputio, kako je rekao, nove uvrede i laži.

Džaferović je ocijenio kako su to sramotne i nedopustive izjave i ne priliče osobi koja je šef jedne države.

Milanović je početkom sedmice izazvao oštre reakcije komentarom o Srebrenici. On je u ponedjeljak izjavio da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile osam hiljada Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv.

Ta je izjava izazvala žestoke osude Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, bošnjačkih političara u BiH, a potom i udruga rodbine žrtava genocida u Srebrenici.

Hrvatski predsjednik rekao je potom u utorak da se u polemiku o Srebrenici upustio jer ne podnosi da se narodima lijepi etiketa genocidnosti ustvrdivši da se "to nabijalo Hrvatima za Jasenovac i to sad dio Bošnjaka radi Srbima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije