Pismo / Majke Srebrenice pisale Milanoviću: Poštujte odluke države koju predstavljate

08. 12. 2021. u 10:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su danas pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

"Mnogo puta ste spomenuli i negirali genocid počinjen nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni i pod zaštitom UN u Srebrenici. Genocid je utvrđen kroz sudske postupke koji su vođeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Taj sud je, između ostalih, podržala i Republika Hrvatska i, koliko je nama poznato, još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom", istaknuto je u pismu.

Podsjećaju da su, pored presude Haaškog tribunala (MKSJ/ICTY), Međunarodnog suda pravde (MSP) i Sabor Republike Hrvatske, kao najviši zakonodavni organ Republike Hrvatske, je usvojio rezoluciju kojom je osudio genocid u Srebrenici.

"Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge, poštujete bar odluke države koju predstavljate", navedeno je u pismu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama ponovo ozbiljno narušava odnose Sarajeva i Zagreba. Po svemu sudeći smišljeno.

Podsjetimo, nastojeći objasniti svoje ranije izjave, Milanović je ponovio "da svaki genocid nije isti". Dodao je kako "gospoda iz Sarajeva, a to nije službeno Sarajevo već Baščaršija, pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama".

Stavljajući na svoje tasove genocide u historiji svijeta, Milanović je kazao da nije negirao genocid u Srebrenici, "ali da postoje razlike u težini zločina, pa tako i u genocidima". Smatra da nisu isto Srebrenica i Jasenovac "jer ako je genocid u Srebrenici onda se mora naći novo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu", prenio je N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)