Verbalni rat Srbije i Hrvatske zbog Kosova: "Žele rasporediti okupacijske snage"

4
Radiosarajevo.ba
Verbalni rat Srbije i Hrvatske zbog Kosova: "Žele rasporediti okupacijske snage"

Žestok "verbalni rat" između Srbije i Hrvatske potaknule su u četvrtak najave ministra vanjskih i europskih Gordana Grlića Radmana da će se na Kosovu povećati broj hrvatskih vojnika, kao i da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promjeni granica u istočnoj Europi.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je večeras tim povodom "da je posao Vojske Srbije da gradi mir i čuva regionalnu stabilnost, ali da će nastaviti da štiti bezbjednost građana Srbije, kao i slobodu i nezavisnost zemlje".

"Naš posao jeste da gradimo mir, naš posao jeste da gradimo regionalnu stabilnost, ali ćemo mi nastaviti da jačamo našu vojsku", kazao je Stefanović.

Dodao je da Vojska Srbije hoće da nastavi da štiti bezbjednost građana Srbije, da štiti slobodu građana Srbije i naše države.

"Hoćemo da nastavimo da štitimo našu nezavisnost i da budemo faktor odvraćanja svima koji na silu misle da ugroze bezbednost Srbije i koji na silu misle da ugroze srpski narod", poručio je ministar odbrane.

Ministar policije Aleksandar Vulin kazao je kako uopće ne sumnja da bi Grlić Radman volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije". Dodao je da se o KFOR-u odlučuje u skladu s načelima određenim Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, a ne dogovorom "braće po oružju".

Zagreb je nedavno odlučio povećati broj hrvatskih pripadnika u sastavu KFOR-a, mirovnih snaga na Kosovu, a ministar Grlić Radman je u četvrtak na Kosovu istaknuo da je učestvovanje u toj misiji Hrvatskoj važno, jer je riječ o očuvanju mira u regiji.

"Kada ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a prije toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica, onda je jasno da se granice ne smiju mijenjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba", ocijenio je Vulin.

On je naveo kako se "licemjerstvo s kojim o nepovredivosti granica govore separatisti, može usporediti samo s onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama".

"Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće mijenjati granice 1941., 1991., 2008. godine, a poslije toga nije, i kako je cijepanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba prijetnja stabilnosti", naveo je Vulin u pisanoj izjavi proslijeđenoj iz srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije