Samardžić: Vučić i Vulin žele podjelu BiH, aneksiju CG, posljedica neodgovornosti EU

7
F.V.
Samardžić: Vučić i Vulin žele podjelu BiH, aneksiju CG, posljedica neodgovornosti EU
Danas.rs / Nikola Samardžić

Prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, inače dobar poznavatelj prilika u regiji u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže kako izjave koje u posljednje vrijeme daje srbijanski ministar Aleksandar Vulin, uključujući i posljednju da je stvaranje, odnosno ujedinjenje "srpskog sveta" počelo i da se "ne može zaustaviti", ne treba posmatrati isključivo kao njegove stavove.

Zapravo, to je dio šire priče.

"Vi ste u pravu kad svojim pitanjem ne svodite političku odgovornost samo na ministra policije Republike Srbije Aleksandra Vulina, koji konkretno ovim zahteva podelu BiH i aneksiju Crne Gore. Odgovornost je šira od njega lično, ili od predsednika Vučića", kaže Samardžić.

Prema njegovim riječima, EU i NATO ne smiju da dopuste novi "Anschluss" Österreichs iz 1938. godine. Tako, zapravo, podsjeća na Hitlerovu želju da "svi Nijemci žive u jednoj državi" i poznate ustupke koje je Zapad tada učinio pred rasplamsalim nacizmom Münchenskm sporazumom iz septembra 1938. godine. Vjerovali su da tako mogu umiriti Hitlera.

"Takve (aktuelne) pretnje su konkretna posledica neodgovornosti evropskog liderstva koje nije bilo u stanju da integriše bivšu Jugoslaviju u buduću Jugoslaviju u granicama i u institucionalno-vrednosnom sistemu Evropske unije. U toku poslednje dve decenije bilo je jasno da lideri Srbije i BiH to izričito ne žele. Crna Gora je bila na dobrom putu, i na tom putu je zaustavljena 2020. Diplomatije SAD, Nemačke, Britanije, pozdravile su povratak Crne Gore u pećinsko doba. Na redu je BiH. Nadam se da ne želimo da vidimo BiH podeljenu između Rusije i Turske. BiH je mala Jugoslavija, i jezgro buduće Jugoslavije, koje pripada svim Jugoslovenima. EU se bez Jugoslavije raspada, NATO je bez Jugoslavije nemoćan pred agresijom Rusije i Kine", kazao je Samardžić.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da "nikome nije smetalo to što su se Njemci (opet Nijemci!?) ujedinili i tako završili reviziju rezultata Drugog svjetskog rata, ali "smeta što Srbi žele da žive u jednoj državi".

"Verujem da stvaranje srpskog sveta rešava nacionalno pitanje Srba, da zaustavlja širenje 'velike Albanije', garantuje Srbima da se genocid nad njima nikada više neće ponoviti, a iznag svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu“, rekao je Vulin za "Večernje novosti", nazivajući Aleksandra Vučića "saborecem" sa kojim "nije rijetko da nema isto mišljenje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije