Nikola Samardžić o dešavanjima u Crnoj Gori: Nikšić 2021. je Vukovar 1991

0
Radiosarajevo.ba
Nikola Samardžić o dešavanjima u Crnoj Gori: Nikšić 2021. je Vukovar 1991
Danas.rs / Nikola Samardžić

Nikšić 2021. je Vukovar 1991, drugim sredstvima, kaže za Radiosarajevo.ba prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, inače dobar je poznavatelj prilika u regionu.

Piše: Faruk Vele

Ovaj kolumnista beogradskog lista Danas u razgovoru za naš portal komentira sve izraženije tenzije u Crnoj Gori u povodu izbora u Nikšiću, koji će se održati u nedjelju, 14. marta.

"Ceo jedan narod koji nam je blizak, prijateljski, koji je isti, naveden je da samoga sebe ukine, i državu koja je, sa Srbijom, prva moderna međunarodno priznata jugoslovenska država. Da nije skupina opasnih i štetnih namera, opasnih i štetnih za svaku nacionalnu zajednicu, i za Crnogorce, i za Srbe, jer otvoreno društvo jednakih nije njena vizija, nova vlast u Crnoj Gori ostala bi samo predmet sprdnje, crtani film s komičnim karakterima, politički incident", govori Samardžić.

Podsjeća da je "sve počelo litijama prije više od godinu dana".

"Njima se pod izgovorom navodne borbe za hramove, koji su već u faktičkom posedu SPC, krenulo u kampanju uvlačenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u novu državnu zajednicu, ali ne 'srpskog sveta', koji je usputna stanica, nego u zajednicu malih kvislinških diktatura pod patronatom Kremlja. Protiv nezavisne, građanske, slobodne Crne Gore udružili su se klerikalci ljotićevskog političkog porekla, koje doseže do tridesetih 20. veka, i nastavljači ibeovske političke tradicije u Crnoj Gori", ističe profesor Samardžiić.

Politički kanibalizam

Prema njegovim riječima"najsrpskija Crna Gora je ona koja je otvorena za sve, slobodna i tolerantna".

"Isto važi za celu Bosnu i Hercegovinu. Politički kanibalizam u Crnoj Gori je i poruka o političkoj neodgovornosti i dela bivšeg establišmenta, i građanstva koje je ili zbunjeno ili zastrašeno, nije samo maligni uticaj Rusije i Srbije koja je ponovo pod vlašću radikala, socijalista i julovaca. Zatiranjem Nikšića obavlja se i paganski obred simboličnog političkog ubistva predsednika Mila Đukanovića", zaključio je profesor Samardžić.

Podsjetimo, u nedjelju, 14. marta, održavaju se lokalni izbori u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. "Bitka za Nikšić" označena je već u regionalnim medijima kao "biti ili ne biti" za nezavisnost Crne Gore.

Ko je profesor Samardžić

Prof. dr. Nikola Samardžić objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević).

Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije