Hrvatska / Veliki zaokret u školstvu: Fakulteti uvode ocjene od A do F

10. 05. 2022. u 12:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i naučnoj djelatnosti, sadašnji brojčani sistem studijskih ocjena nadopunit će se slovima.

Poznata europska praksa tako bi se napokon trebala ujednačeno uvesti na hrvatske fakultete. 

Pojedini fakulteti u Hrvatskoj već godinama uz brojčane ocjene navode i slovne. Pritom im dodaju i postotak usvojenosti znanja, kao na primjer ocjena dovoljan (2) ili u slovnoj varijanti D znači da je student usvojio 50 do 59.9 posto znanja.

Prijedlog zakona predviđa da brojčana ocjena pet (izvrstan) odgovara slovnoj ocjeni A. Četvorka (vrlo dobar) bit će istovjetna slovnoj ocjeni B, trojka (dobar) u slovnom će izrazu biti C, a dvojka (dovoljan) D. Slovo E se preskače, pa se uz ocjenu nedovoljan dopisuje slovna ocjena F.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja naglašavaju kako uvođenje slovnih ocjena ne znači ukidanje brojčanih, koje su tradicija u hrvatskom sistemu visokog obrazovanja.

Navedenom promjenom, odnosno dodatkom u ocjenjivanju i provjeri ishoda učenja stečenih kroz studij, primjenjuju se načela Europskog prostora visokog obrazovanja te se stvaraju bolji uvjeti za mobilnost studenata, odnosno međunarodnu razmjenu studenata na hrvatskim visokim univerzitetima, obrazlažu u Ministarstvu.

Studentima se ništa neće mijenjati u postupku i načinu ocjenjivanja, nego će se kod izdavanja prijepisa ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju (Diploma supplement) svim studentima uz brojčanu ocjenu naznačiti i slovna.

Promjena se uvodi prvenstveno radi usklađivanja jer, napominju u Ministarstvu, postojeći sistem isključivo brojčanih ocjena kod provjere ishoda učenja na ispitima je otežavao mobilnost studenata.

"Kod studijskih boravaka hrvatskih studenata na inostranim visokim fakultetima, kao i kod boravaka stranih studenata na hrvatskim visokim fakultetima, bilo je otežano i gotovo nemoguće pretvaranje ocjena iz brojčanih u slovne i obratno", tvrde u Ministarstvu.

Studentu koji je na primjer sada na trećoj godini studija neće se ništa mijenjati, nego će se slovna ocjena dodati kod izdavanja uvjerenja o prepisu ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju.

U Ministarstvu ne očekuju donošenje novog zakona prije 1. oktobra, odnosno do početka nove akademske godine, piše Jutarnji list.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA