Veliki uspjeh u Sloveniji: U posljednja 24 sata nema novih slučajeva koronavirusa

Fena
Veliki uspjeh u Sloveniji: U posljednja 24 sata nema novih slučajeva koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Trijaža u Ljubljani

U zadnja 24 sata u Sloveniji nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze, iako je napravljeno 500 testova na koronavirus pa ukupni broj inficiranih ostaje 1439, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. marta (dan prije Bosne i Hercegovine, koja je prva dva slučaja imala 5. marta, op.pr), kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj. U proteklih sedam dana zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su umrle još dvije osobe oboljele od COVID-19, pa se broj preminulih tako povećao na 96.

U bolnicama je još uvijek 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjelima intenzivne njege 21 i nije promijenjen zadnja tri dana.

Iako je situacija s COVID-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenski epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta šitrenja zaraze otklonjena, pa je potrebno dosljedno se pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija u predstojećim danima, sedmicama i mjesecima.

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno 1439 zaraženih, što je relativno nizak nivo zaraze. Više o prokuženosti stanovništva moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije. Ono je pred završetkom, a bilo bi podloga za daljnje ublažavanje mjera uvedenih na početku epidemije.

U ponedjeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima vrtova i terasa, ponovo se dopuštaju mise s prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije