Uporedna analiza: Kako se širi infekcija u regionu i imaju li mjere efekta

Radiosarajevo.ba
Uporedna analiza: Kako se širi infekcija u regionu i imaju li mjere efekta
Foto: Printscreen / Uporedna krivulja

Za sve zemlje u regiji zanimljiva je uporedna analiza širenja infekcije COVID-19.

Bazirajući se na podacima prikupljenim do 29. marta, Internews je objavio uporedne krivulje.

Korisno je pratiti na koji način se širi infekcija kroz određeni vremenski period, te to uporediti s podacima iz Italije.

Na primjer, na ovom grafikonu koji prikazuje širenje virusa nakon stotog zabilježenog slučaja u jednoj zemlji, može se vidjeti koliko uvedene mjere ograničenog kretanja imaju efekta:

Uporedna krivulja - undefined

Foto: Printscreen: Uporedna krivulja

Na ovom grafikonu možete vidjeti kako se povećavao broj zaraženih od prvog dana od pojave infekcije COVID-19 u zemljama Zapadnog Balkana. Vidimo da Bosna i Hercegovina ima prilično ravnomjeran rast, kao i Hrvatska i Slovenija, što je jedan od pokazatelja da uvedene mjere imaju efekta.

Uporedna krivulja - undefined

Foto: Printscreen: Uporedna krivulja

Internews je objavio i tutorijal u kojem se objašnjava razlika između linearnog i logaritamskog prikaza podataka, te sve "zamke" prilikom različitih prikaza.

Napominju i da je, u kontekstu vizualizacije i analize širenja, važna vrijednost zvana R0, odnosno osnovni reproduktivni broj, što je prosječan broj osoba koje jedna inficirana osoba može da zarazi, te daju detaljna objašnjenja. 

U svakom slučaju, bit će korisno pratiti na koji način će se trendovi prikazani u krivuljama dalje razvijati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije