Veliki sukob taksista u Splitu: 'Šta ćeš ti meni spuštat cijenu?!'

5
Radiosarajevo.ba
Veliki sukob taksista u Splitu: 'Šta ćeš ti meni spuštat cijenu?!'
Foto: Slobodna Dalmacija / Mijo Puljiz, taksista koji je napadnut

Jučer su u Splitu na Gatu Sv. Duje policijski službenici postupali su vezano uz narušavanje javnog reda i mira između dva muškarca, 49-godišnjaka i 28-godišnjaka.

Prema neslužbenim informacijama, napad se dogodio oko 7:45 sati na području gdje licencirani taksisti plaćaju koncesiju. Tu dolaze i oni koji ne plaćaju koncesiju već rade 'na crno'. Tenzije među vozačima taksija već mjesecima postoje, a bilo je samo pitanje vremena kad će eskalirati. 

"Obojica su zadobili lakše tjelesne povrede. Dvojica muškaraca su, nakon što im je pružena liječnička pomoć, dovedeni u prostorije policije i nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Utvrđeno je da su svojim ponašanjem ostvarili obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog rada i mira i protiv njih će biti podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom prekršajnom sudu u Splitu. Također, izdana im je i naredba o određivanju mjere opreza - zabrana približavanja jedan drugome u trajanju od 8 dana", potvrdili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Mijo Puljiz (49), jedan od onih koji plaća koncesiju, sudionik je okršaja koji se dogodio u jutarnjim satima. 

Nevjerovatna situacija u Hrvatskoj: Pogledajte šta se dogodilo taksisti u blizini Splita

Nevjerovatna situacija u Hrvatskoj: Pogledajte šta se dogodilo taksisti u blizini Splita

"Od 7 do 9 sati u trajektnu luku dolaze brodovi, katamarani, domaći brodovi, brodovi iz Italije itd. Bude jako prometno, a mi se raspodijelimo ko će gdje i pokrijemo tih 100-tinjak metara.

Imamo taksi stajalište ispred zgrade 'Jadrolinije' i plaćamo koncesiju za to. Tu dolaze i oni koje mi zovemo 'crnjaci'. Oni imaju dozvole, međutim, ne smiju dolaziti tu jer ne plaćaju koncesiju. To je kao da ja dođem na aerodrom ili vozim u Zagrebu gdje ne plaćam koncesiju, pa odmah bi me uhapsili. Jedino u trajektnoj luci to prolazi jer tamo nema nikakvog reda ni pravila. 

Taj dan došli samo ujutro na posao, na našu lokaciju. S jedne strane smo stali nas dvojica, a s druge strane dva 'crnjaka'. Oni dođu pola sata do sat vremena ranije i nude usluge taksija. Naša cijena je 60 eura (120 KM) do aerodroma, a ponekad ćemo voziti i za 50 eura (100 KM). Oni se ne drže tih cijena, voze za 150, 200 eura (300, 400 KM) i uzimaju goste koji ne pitaju za cijenu već se samo ukrcaju. Obično bude problema kasnije kad im oni izdaju račun..."

Nakon što su 1. augusta čekali da se gosti s brodova iskrcaju, incident se dogodio kad je jedan turist upitao cijenu taksija, prepričava Mijo.

"Jedan ovako imućniji gost je zatražio taksi, a ja sam mu rekao da je cijena do aerodroma maksimalno 60 eura. Ovaj "crnjak" se počeo derati i govoriti 'ti ćeš meni spuštat cijenu'" priča Mijo kako je počeo fizički obračun. 

'Lude cijene' u Hrvatskoj: Evo koliko je taksista turistkinji naplatio vožnju od šest kilometara

'Lude cijene' u Hrvatskoj: Evo koliko je taksista turistkinji naplatio vožnju od šest kilometara

Nakon toga se, kaže, sve odvijalo brzo. 

"Sve se događalo na ulici, tu su prolazili ljudi, turisti i neko od prolaznika nas je razdvojio. Sve se odvijalo brzo i bilo je dosta šokantno sve skupa. Dobio sam ogrebotine po licu i primio sam udarce. Imam 50 godina, a taj momak je dosta mlađi od mene, viši je, snažniji i jači. Nakon što nas je neko od prolaznika razdvojio, vratio sam mobitel ovome koji me napao i otišao do svoga auta. 

Ovaj vozač zatečen cijelom situacijom, odlučio je otići na hitnu da provjere je li sve u redu. 

"Otišao nam na hitnu radi sebe, no onda su oni po službenoj dužnosti zvali policiju. Svjedoci su otišli, uglavnom stranci, i tako smo ostali samo moj napadač i ja. Moja riječ protiv njegove. Moram pohvaliti mlade policajce koji su cijelo vrijeme bili s nama. Jako su brižni, pomagali su na hitnoj, cijelo vrijeme su bili uz nas dok smo bili privedeni, dodavali su nam vodu, brinuli se da nam olakšaju cijelu situaciju koliko mogu", priča Mijo. 

Bruno Frkić, predstavnik taksista koji plaćaju koncesiju, također je komentirao cijelu situaciju iz svoje perspektive.

Dvije Hrvatice doživjele horor u Beogradu: Oteo ih ‘divlji taksista‘, a za vožnju tražio 365 KM

Dvije Hrvatice doživjele horor u Beogradu: Oteo ih ‘divlji taksista‘, a za vožnju tražio 365 KM

"Došli su neki turisti i pitali su koliko će koštati taksi do aerodroma. Vozač koji plaća koncesiju rekao je da ne bi trebalo biti više od 60 eura i onda ga je onaj 'crnjak' počeo napadati... Tako je počela tuča. Ja sam tamo došao naknadno. Tog mog kolege već nije bilo, a ovaj drugi govori da ga je on napao, ali nema šanse. Mijo ima četvero djece, nije u životu rekao ružnu riječ, a ovaj ga je tukao nogama, završio je na hitnoj. Bagra", ljutito prepričava Bruno.

Sve se to događalo u području gdje se plaća koncesija i gdje se bore oko vožnji, odnosno na Gatu Sv. Duje ispred carinske policije, kamera i gostiju. 

"Nasrnuo je na njega, ispred svih, turista, ispred Lučke uprave koja četiri mjeseca tolerira to divljaštvo. Neovlašteno dolaze, a oni ne poduzimaju ništa! Kažu da ga je iscipelario na podu, sad ćemo vidit‘, policija je uzela kamere, Lučka uprava ignorira sve", rekao je Bruno.

Problem je kompleksan, no u suštini se svodi na jedno pitanje kojeg postavlja Bruno:

"Kako možeš izdat‘ koncesiju za nešto što ne kontroliraš?! Oni tu vise bez dozvola, kradu vožnje i pljačkaju turiste. A oni koji su organizatori, cijela Lučka uprava i Vice Mihanović... On je ili beskrajno bezobrazan ili je korumpiran, trećeg nema! 

Za vrijeme oluje ušla u zagrebački taksi: Evo koliko je koštala vožnja od dva kilometra

Za vrijeme oluje ušla u zagrebački taksi: Evo koliko je koštala vožnja od dva kilometra

Ruše ugled grada Splita, to su štetočine! Nesposobna bagra. Pala je krv, a oni i dalje ne reagiraju! Na aerodromu su svi dobili mailove i tamo postoji neki red, ovdje je totoalni kaos! Jel‘ ja trebam nositi čekić na posao? Ovo je Divlji Zapad", govori predstavnik vozača koji se usput ispričava što prebrzo priča jer je, kaže, jako emotivan oko ove teme.  

Protest su pokušali organizirati 1. jula, pa ponovno 15. jula, no bezuspješno

"Pokušali smo organizirat protest, a čak je i policija bila na našoj strani, dozvolili su nam, ali su rekli da ne mogu puno bez podrške Lučke uprave. Lučka uprava je rekla da će organizirat protest, ovo, ono, ali to je sve bilo kupovanje vremena. Lučka uprava se prepala i lagali su nam, mukte je obećat‘ nešto, a ne ispunit‘

To se rješava na dva načina: dodatna zaštitarska služba ili da se pošalju službe zadužene za to, neko ko prati koncesiju. Pravna služba. Treba sastavit dopis, potpisati i to provest u djelo. Sve što se događa, ne događa se zahvaljujući Vici Mihanoviću, nego usprkos njemu", predlaže u nadi da će napokon neko nešto poduzeti, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije