'Lude cijene' u Hrvatskoj: Evo koliko je taksista turistkinji naplatio vožnju od šest kilometara

4
Radiosarajevo.ba
'Lude cijene' u Hrvatskoj: Evo koliko je taksista turistkinji naplatio vožnju od šest kilometara
Pixabay / Ilustracija / Taksi

Aerodromski taksist (velika crna limuzina), je u petak, 23. juna, u apartman na Gregovici - svega šest kilometara od aerodroma u Puli, dovezao turistkinju i, pozivajući se na taksimetar, naplatio čak 60 eura (117 KM). Naravno, bez računa.

Pulski domaćini koji su primili turistkinju kontaktirali su taxi službu na aerodromu, piše Istra24.

Naravno, groze se kako je skup i nemoralan, ali niko ne zna, niti mu na pamet pada ko bi to od kolega mogao biti, iako na aerodromu ima oko 15 taksista, kaže vlasnik apartmana, koji je htio ostati anoniman. On s dobrim motivom zaključuje: "iz principa i za urtu lopovluku, pokušat ćemo izganjati pravdu".

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Vodstvo pulskog aerodroma je također moralo ograničiti cijene s taksistima s kojima ima ugovor.

Ovakvo bahato brukanje Pule i Istre nažalost nije novost, jer je u prošlosti bilo i većih pljački, pa je tako jedan taksist vožnju od aerodroma do hotela Splendid naplatio 900 kuna (234 KM).

U ovom posljednjem slučaju, "svega" 450 kuna (117 KM)  za šest kilometara.

/ Anketa

Gdje ćete ove godine na ljetovanje?
Rezultati

Aerodromskih taksista je 20-ak i plaćaju aerodromu godišnju vozarinu od 2000 eura. Direktoricu aerodroma Ninu Vojnić Žagar pojedine i taksisti prozivaju da je ona dijelom odgovorna jer nije ograničila aerodromske taksiste cijenom.

Inače, u gradu je startna cijena tri eura (5,85 KM), a cijena po kilometru varira između 2 i 2 i pol eura (3,9 i 4,9 KM).

Idete na ljetovanje u Hrvatsku? Budite oprezni - policija objavila važno upozorenje

Idete na ljetovanje u Hrvatsku? Budite oprezni - policija objavila važno upozorenje

Ostali njihovi kolege rade u gradu i ne mogu im se miješati u posao. Pulski (ne aerodromski) taksisti bune se što direktorica aerodroma (držeći to nonsensom u cijelom svijetu) naplaćuje četiri eura (7,8 KM) ako dovezu putnika do aerodromske zgrade.

Sve ovo je i posljedica čina liberalizacije Ministarstva mora prometa i veze, provedene prije par godine, nakon koje svaki taksist može odrediti, sam za sebe, startnu cijenu i cijenu po kilometru, uz obavezu izdavanja računa. Koji je nesretnoj turistkinji izostalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije