Većina regiona bez bijelog pokrivača: Najveći snijeg na Bjelašnici u BiH

Anadolija
Većina regiona bez bijelog pokrivača: Najveći snijeg na Bjelašnici u BiH
Većina regiona u Novu 2018. godinu ušla je bez snijega, a bijeli pokrivač je zabilježen samo na planinama i u malim količinama u višim predjelima.

Tako je najveći sniježni pokrivač registriran na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini i na Zavižanu u Hrvatskoj sa identičnom visinom od 107 centimetara. 

Kada su u pitanju drugi dijelovi BiH snijega ima na Ivan Sedlu i to 13 centimetara, u Gacku pet, te po dva centimetra u Bugojnu, Han Pijesku i Mrkonjić Gradu. U Hrvatskoj snijega ima i na potezu Parg-Čabar i to osam, te RC Puntijarka dva centimetra. 

Najviše snijega u Crnoj Gori ima na Žabljaku i to 52 centimetra, dok su manje količine registrovane u Kolašinu i to sedam, Plavu pet, Šavniku tri, te u Rožajama svega jedan centimetar. 

Male količine snijega zabilježene su i u Srbiji i to na Staroj planini - Babin zub 28 centimetara, RC KUkavica - Vlajna 17, RC Sjenica - Radišića brdo pet centimetara, te na lokalitetu Karajukića bunari gdje je registrovana visina snijega od jednog centimetra.   

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije