Važan dan: Da li će Ustavni sud razočarati Zorana Milanovića?

2
Radiosarajevo.ba
Važan dan: Da li će Ustavni sud razočarati Zorana Milanovića?
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će biti kandidat za premijera ove zemlje, odnosno da će se naći na listi na izborima koji će se održati 17. aprila. 

Iako je Milanović aktuelni predsjednik Hrvatske, najavio je svoju kandidaturu na parlamentarnim izborima, što su odmah osporili iz HDZ-a Hrvatske. 

Na to se osvrnuo i Milanović, koji je čak najavio da će dati ostavku na mjestu predsjednika čim se proglasi pobjeda SDP-a na izborima. 

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Ipak, jedna odluka bi mogla spriječiti predsjednika Hrvatske u ovoj namjeri, a donijet će je Ustavni sud Hrvatske. 

Danas, 18. marta, je u 11 sati je najavljen Stručni sastanak sudija i nakon toga Sjednica Suda na čijem je dnevnom redu tačka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 15. marta 2024.

Da li Zoran Milanović može na izbornu listu? Evo kada će biti donesena konačna odluka

Da li Zoran Milanović može na izbornu listu? Evo kada će biti donesena konačna odluka

Ubrzo nakon najave sjednice, reagovao je upravo Milanović. On je odmah krenuo u kritike Ustavnog suda, te svojih političkih protivnika - Andreja Plenkovića i HDZ-a. 

"Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svjesni su od jučer da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost mojeg sudjelovanja na parlamentarnim izborima. Ali, šta god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ovi ustavni suci donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti.

Ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spriječe da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on natječe, lista naše koalicije će svejedno pobijediti", između ostalog je naveo Milanović u objavi na Facebooku. 

Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svjesni su od jučer da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od...

Posted by Zoran Milanović on Sunday, March 17, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije