Prorusko izražavanje Zorana Milanovića i Andrej Plenković koji štiti korupciju

5
DW
Prorusko izražavanje Zorana Milanovića i Andrej Plenković koji štiti korupciju
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović i Andrej Plenković

Mediji njemačkog govornog područja u subotu, 16. marta, su samo sporadično popratili političku dramu u Hrvatskoj.

Zajedničko svim izvještajima je isticanje neobičnog datuma za parlamentarne izbore koji pada usred sedmice. Mediji špekulišu navodeći kako bi odabir ovog datuma i proglašenje te izborne srijede neradnim danom moglo utjecati na bolju izlaznost. Nedjeljom stanovnici "jadranske zemlje" Hrvatske obično, kako se zaključuje, odlaze na izlete pa je zato i izlaznost vikendom manja.

Drugo zajedničko izvještajima o predstojećim izborima je i isticanje negativnih strana konkurenata na parlamentarnim izborima. "U kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Milanović se u nekoliko navrata izjasnio prorusk", navodi Stuttgarter Zeitung.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Ali, istovremeno se više prostora posvećuje politici premijera Andreja Plenkovića i njegovim spornim zakonima uperenim protiv medija. Također se navodi i njegovo odbijanje pune saradnje s uredom Europskog državnog tužilaštva. "Plenković je u nekoliko navrata jasno dao do znanja da neće u punom obimu sarađivati s Europskim državnim tužilaštvom koje istražuje korupcijske afere povezane s EU sredstvima", piše agencija dpa.

U istom tonu se spominje i njegovo insistiranje na postavljanju na mjesto državnog advoakata osobe kojoj se predbacuje prisnost s "političarima osumnjičenima za korupciju", piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije