Zoran Milanović: 'Od Nove godine prave budale od cijele nacije. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju'

2
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović: 'Od Nove godine prave budale od cijele nacije. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju'
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Sjednica Glavnog odbora SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu počela je od 10.30 sati, a na njoj su se javnosti obratili predsjednik stranke Peđa Grbin i predsjednik RH koji je jučer ušao u izbornu utrku kao kandidat za premijera koalicije predvođene SDP-om.

Prvi se javnosti obratio Grbin:

"Na izborima koji su najvažniji za Hrvatsku od 2000. do danas, na izborima koji su postali izbori za demokraciju... Oni koji su zadnjih godina mrcvarili sve neovisne institucije, koji su mrcvarili sve što su mogli, jučer su se odjednom probudili jer im ništa nije sveto. Ta ekipa nije nije u stanju ništa drugo nego uzeti sav novac poreznih obveznika i time financirati svoju kampanju. Navikli su da žive u korupciji i da sve nas mogu korumpirati. Mi im poručujemo: Ne možete. 17. aprila će dana pobijediti Hrvatska. Kao što smo se 4. januara prije 24 godine probudili slobodni, tako ćemo se probuditi 18. aprila 2024. godine. Odluka o Milanoviću nije se rodila preko noći. Ona je promišljena. Ona je tu jer svi moramo dati svoj doprinos. Mi ne gazimo, mi me mrcvarimo, mi ne dijelimo. Hrvatska će opet postati dom za sve građane i to je ta ključna razlika.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Onima koji su jučer bili na apaurinima, moram odgovoriti, SDP je uvijek bio stranka Ustava i zakona. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što niti jednim člankom Ustava nije zabranjeno, je li to dopušteno. Je li ono što nije zabranjeno - dopušteno. Obratit ćemo im se i pravnički, pisanim putem, ali neka odluče što prije. Odluku Ustavnog suda poštivat ćemo što prije. Mi se presuda ne bojimo", rekao je Grbin, piše Jutarnji list.

Nakon toga se obratio i Milanović:

Zoran Milanović daje ostavku - na izborima će biti kandidat za premijera Hrvatske?!

Zoran Milanović daje ostavku - na izborima će biti kandidat za premijera Hrvatske?!

"Na prvim izborima 2020. godine sam se držao neutralno. Nisam tada nikome dao glas. To sam učinio i godinu dana kasnije. Ali okolnosti su se promijenile. Prije dva mjeseca to nije bilo moguće. Slučaj instaliranja probisvjeta koji se naziva glavnim državnim odvjetnikom u meni je probudio bijes. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da nisam medvjed i sada mogu biti ozlijeđen. Ali nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu više raditi ono što su radili. Mogu. Na vama je da kažete ‘Nećete više. Gotovo je‘. Ustav i zakoni su nešto što smo uvijek poštivali. Uzdam se u vašu podršku od svih vas koji će mi biti partneri. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno i nikad pokvareno i nikad devastirano i uvijek svjesni da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne, kako je govorio Račan.

Ovo što se dogodilo od Nove godine, nije mrcvarenje, to je duboko ciničan, bezobrazan čin, pravljenje budale od cijele nacije. Nijedan dokaz, dobronamjerno upozorenje nije prihvaćeno. Nijedno upozorenje nije pomoglo. Hrvatska je otplovila kao nekakva skela. To ćemo zaustaviti. Da bi vodio svoj narod moraš živjeti među njima, da slušaš ono što ih tišti. Imamo katastrofalnu vlast koja poprima sve elemente grčke tragedije. Slijedi katarza. Od srca hvala, završit ću stihovima poznate pjesme 'Koja razlika u jednom danu' (What a difference a day makes, 24 little hours... Dinah Washington)", završio je Milanović govor koji je popraćen ovacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije