Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Pitanje trenutka kad će neko da strada

Radiosarajevo.ba
Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Pitanje trenutka kad će neko da strada
FOTO: Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom današnjih dešavanja na području jezera Gazivode, na Kosovu.

Aleksandar Vučić za večeras najavio vanredno obraćanje javnosti

KFOR o dramatičnoj situaciji na Kosovu: Šaljemo svoje jedinice

Kosovski specijalci upali u Gazivode, Vučić naredio vojsci najvišu pripravnost

"Danas je po treći put u posljednjih nekoliko mjeseci na apsolutno neprimjeren i najprovokativniji mogući način prištinskih vlasti ugrožen i napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste za dalju satanizaciju naše zemlje, zajedno sa dijelom međunarodne zajednice", rekao je Vučić, prenosi B92.

"O čemu se ovdje radi i šta se to danas dogodilo – danas su bez prava, suprotno Briselskom dogovoru i sporazumu, oni pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i da u tome imaju podršku svojih zapadnih saveznika", naglasio je Vučić. 

Dodao je da je u današnjoj akciji učestvovalao između 110 i 130 pripadnika kosovskih specijalnih jedinica. 

"Blokirali su saobraćajnice oko Gazivoda i maltretirali više lica, a četvero držali kao taoce i za to nisu imali nikakvog razloga, niti prava. Oni nemaju šta da traže na sjeveru Kosova sa dugim cijevima", istakao je Vučić. 

Naoružani Albanci na sjeveru Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić. 

"Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavijestio", rekao je srbijanski predsjednik. 

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrijede dok traje pres konferencija, a poslije ništa. 

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić. 

Podsjetio je da je KFOR u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Današnjim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo je više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, rekao je Aleksandar Vučić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije