Aleksandar Vučić: Nisam siguran da će EU preživjeti

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić: Nisam siguran da će EU preživjeti

Obraćajući se na ceremoniji zatvaranja 5. Beogradskog sigurnosnog foruma premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Evropa suočava sa mnogim izazovima za koje je potrebno sveobuhvatno rešenje, jer „u suprotnom nisam siguran da će Evropska unija preživeti“, javlja Anadolu Agency.

Vučić je naveo da je potrebno redefinisati Evropu te da se postavlja pitanje kako to učiniti i koje elemente uključiti, jer nije lako pronaći rešenje.

„Danas vidimo da svakodnevno imamo nove događaje koji na različit način utiču na našu realnost i podvlače da nema pravog odgovora. Migrantska kriza je pokazala mnogo slabosti koje ne znamo kako da rešimo", istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija spremna da ponese odgovornost čak i veći teret od nekih zemalja EU i da prihvati sistem kvota iako nije članica te da „Evropa nije pronašla zajedničko rešenje za migrantsku krizu, a svi čekaju da nemačka kancelarka Angela Merkel nešto učini“.

Navodeći da je bilo pokušaja za rešenje, Vučić je izrazio nadu da će Angela Merkel nastaviti da deluje u tom pravcu i rekao da na drugoj strani „neke zemlje EU imaju sopstveni pristup i politike, a niko ne može da prepozna pravu strategiju i taktike“.

„Kada je Evropa bila kontinent bez većih problema i imala mnogo novca da daje svakoj zemlji EU, pune fondove na raspolaganju članicama, bilo je dobro vreme i nije bilo različitih mišljenja i sukoba. Ali kod prve prepreke, rupe koja se pojavila na putu, videli smo da postoji mnogo problema sa kojima ćemo se suočavati i u budućnosti", rekao je Vučić i dodao da „veliki broj zemalja članica EU vodi sopstvenu politiku, brani samo svoje interese, ne želeći jedinstvenu politiku i ne mareći za zajedničke evropske probleme“.

Premijer Srbije je istakao da smatra da je Evropi po prvi put potrebno snažno vođstvo i dodao da se nada da će ljudi u Briselu pokazati snagu da urade nešto u ime svih ostalih.

„Ako to ne bude, veoma sam zabrinut zbog mogućnosti destabilizacije, ne samo regiona Zapadnog Balkana, kojem mi pripadamo, već i šire", rekao je.

Vučić je rekao da su situacija u Siriji i njene posledice pokazale sve slabosti bezbednosnih teorija jer je, kako je rekao, „jednim potezom promenjeno sve za par dana“ i dodao da strahuje da ćemo biti suočeni i sa mnogim drugim političkim i vojnim potezima koji će uticati na političko i svetsko sigurnosno okruženje“.

„Zato Evropa, ali i čitav svet, treba da nađu što je brže moguće odgovorno rešenje. U suprotnom ćemo se suočiti sa problemima u mnogim institucijama, a nisam ni siguran da li će EU moći da preživi ako nastavimo tim putem", rekao je premijer Vučić na kraju svog izlaganja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije