Užas u Hrvatskoj: Policajci silovali ženu u automobilu? Jedan od njih u službi je dvije decenije

3
Radiosarajevo.ba
Užas u Hrvatskoj: Policajci silovali ženu u automobilu? Jedan od njih u službi je dvije decenije
Foto: MUP Hrvatske / Hrvatska policija / Ilustracija

PU ličko-senjska, a potom lančano i cijeli MUP, smatraju se osramoćenima zbog postupka dvojice policajaca na štetu jedne žene. Služba krim policije sumnja, naime, da su lički policajci počinili krivično djelo protiv spolne slobode na štetu jedne ženske osobe.

Kakose saznaje, dvojica policajaca sumnjiče se za krivično djelo silovanja 33-godišnje žene. Gnusni čin se dogodio u automobilu, a prema provjerenim informacijama, oba policajca su starija od žrtve i dugo su u sistemu policije, jedan više od 10 godina, a drugi više od 20 godina.

Inače, jedan policajac, stariji, je u vrijeme zločina bio u službi, a drugi ne. Sve se dogodilo unazad par sedmica i žrtva je odmah skupila hrabrost te seksualni zločin prijavila policiji. Policiji nije dugo trebalo da prikupi sve potrebne dokaze za osnovanu sumnju nakon čega su policajci uhapšeni i kriminalistički obrađeni.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Policijski suspendirani dvojac je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU ličko senjske uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Dalje će o njihovoj sudbini odlučivati tužilaštvo koje ih treba ispitati i potom odlučiti hoće li za njih od dežurnog suca istrage zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će ih se pustiti da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Horor u Banjoj Luci: Dva muškarca silovala Amerikanku, uhapšeni su

Horor u Banjoj Luci: Dva muškarca silovala Amerikanku, uhapšeni su

O kaznenim djelima seksualnog karaktera MUP inače ne izvještava javnost, međutim, u ovom su slučaju u dvije rečenice doslovno odlučiti saopćiti o događaju dajući do znanja da niko nije zaštićen unutar njihovog sistema.

"Više informacija o navedenom događaju, odnosno kriminalističkom istraživanju, nismo u mogućnosti objaviti, a sve s ciljem zaštite žrtve krivičnog djela od sekundarne viktimizacije. Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti te će danas biti udaljeni s dužnosti.

Iako su počinitelji uhapšeni protiv njih je podnijeta krivična prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao za dobrobit svih naših sugrađana", naglašavaju iz Ličko-senjske policijske uprave.

Potresno svjedočenje o zločinima kod Zvornika: Sestru živu zapalili, kćerku silovali, komšije ubili

Potresno svjedočenje o zločinima kod Zvornika: Sestru živu zapalili, kćerku silovali, komšije ubili

Pritom napominju i da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

"Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja", zaključuju iz policije, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije