Potresno svjedočenje o zločinima kod Zvornika: Sestru živu zapalili, kćerku silovali, komšije ubili

10
BIRN - Detektor.ba
Potresno svjedočenje o zločinima kod Zvornika: Sestru živu zapalili, kćerku silovali, komšije ubili
Foto: BIRN BiH / Kuća u kojoj je bio logor u Liplju

U nastavku suđenja Radetu Grujiću za zločine počinjene na području Zvornika, tužiteljica je pročitala iskaz svjedokinje koja je u međuvremenu preminula, u kojem je navela da je njena kćerka više puta silovana u Liplju i da joj je sestra živa zapaljena, te govorila i o drugim zločinima.

Tužiteljica Eldina Biuk pročitala je iskaz svjedokinje, ali nije pominjala njeno ime, jer je majka oštećene i zaštićene svjedokinje A-3.

Svjedokinja je izjavu dala u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona 2009. godine u predmetu Tihomir Jasikovac i drugi. U iskazu je navela da je do maja 1992. godine živjela u selu Liplje s mužem, kćerkom, sinom i nepokretnom sestrom o kojoj je brinula.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Sina su mi ubili u Zvorniku, a u maju je došla srpska vojska i mene i kćerku odvela u kuću Đuze Salihović, a sestru su živu zapalili u kući", navodi se u iskazu svjedokinje.

Ona je navela da je Đuzina kuća bila najveća u selu i najbogatija, te da su vlasnicu maltretirali da im kaže gdje je sakrila novac i zlato: "Tek kada su joj glavu stavili na panj, rekla je gdje su pare i zlato."

Svjedokinja je u izjavi navela da misli da je Tihomir Jasikovac bio glavni jer je naređivao vojnicima da izvode muškarce, Bošnjake, zatvorene u kućama i tuku ih, dok su djevojke i mlađe žene svakodnevno vodili na silovanje.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

"Moja kćerka je silovana. Nikad je nisam pitala od koga jer ne bih mogla podnijeti, ali vidjela sam da stalno plače, da je raščupana i isrpljena", navela je svjedokinja u iskazu koji je pročitala tužiteljica, piše BIRN - Detektor.ba.

Ona je rekla da su Minu Fehrić vezali za akumulator jer nije dozvoljavala da je siluju, te je preminula od udara struje, a njenu kćerku i još jednu ženu su najviše odvodili i silovali.

Prema iskazu svjedokinje, izvjesni Milan Grujić je, nakon što mu je pokazala gdje je sakrila novac i zlato, sjekirom ubio Fatiju Uzunović u blizini ograde, te natjerao njenog sina da je ukopa.

Nakon devet dana zatočeništva u Đuzinoj kući, svjedokinja je rekla da se jedno jutro zapucalo i da su im rekli "bježite sada vašima".

Branilac optuženog Radivoje Lazarević prigovorio je na zakonitost iskaza, navodeći da je svjedokinja saslušana u drugom predmetu, te da upozorenja koja su joj tada data nisu u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

"Kompletan predmet je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dostavljen nama i u ovom predmetu ima još mnogo osumnjičenih", odgovorila je tužiteljica Biuk na prigovor.

Rade Grujić optužen je da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti. Suđenje se nastavlja 12. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije