Skandal u Srbiji: Ratni zločinac držao predavanje djeci u školi putem videolinka iz zatvora

10
Radiosarajevo.ba
Skandal u Srbiji: Ratni zločinac držao predavanje djeci u školi putem videolinka iz zatvora
Foto: ICTY / Nebojša Pavković

Ratni zločinac Nebojša Pavković, bivši komandant Treće armije vojske Jugoslavije, koji je osuđen na 22 godine zatvora, obratio se učenicima Osnovne škole "Đura Jakšić" u Novom Sadu putem videolinka iz Finske gdje služi zatvorsku kaznu.

Pozivajući se na medijske napise, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) je navela da je na javnom času na temu "Košare: Priče heroja" 20. aprila govorio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je pozvao odborničke grupe u Skupštini Grada Novog Sada da pokrenu inicijativu za njegov opoziv.

YIHR Srbija zatražila je danas od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost direktorice Osnovne škole jer jer je na času učestvovao osuđeni ratni zločinac.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"Pavković je tokom rata na Kosovu bio zapovjednik Treće armije Vojske Jugoslavije te da je pred ICTY-jem pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine zbog zločina protiv čovječnosti protiv Albanaca na Kosovu 1999. godine", navodi se u saopćenju YIHR Srbije.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju prošle godine je odbio Pavkovićev zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu zbog velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije