Ko je Borislav Gligorević 'Beba': Optužen da je u zloglasnom logoru 'Liplje' silovao žene

Radiosarajevo.ba
Ko je Borislav Gligorević 'Beba': Optužen da je u zloglasnom logoru 'Liplje' silovao žene
Foto: Printscreen / Kuće koje su pretvorene u logor Liplje

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Borislava Gligorevića zvanog "Beba" ili "Bebo", rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je kao pripadnik jedinice "Bijeli orlovi", krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, uporabom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve, koje su prisilno odvajane od ostalih zatočenika a često i od djece i porodice, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Tereti se da je zločine počinio u logoru Liplje kod Zvornika gdje je formiran logor.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Podsjetimo, Granična policija BiH, postupajući na temelju potrage raspisane od Tužilaštva BiH, na graničnom prelazu Karakaj uhapsili su Borislava Gligorevića dok je pokušao ući u BiH.

Osnovna škola i nekoliko privatnih bošnjačkih kuća su u aprilu 1992. godine pretvoreni u logor 'Liplje', u kojem je bilo zatočeno oko 460 ljudi. Logor Liplje kod Zvornika je jedini logora u Bosni i Hercegovini koji je oslobođen u toku rata.

Za zločine počinjene u logoru 'Liplje', na isti način u februaru 2023. uhapšen je Rade Grujić, protiv kojeg je u toku postupak pred Sudom BiH. Grujić se tereti da je, kao pripadnik čete 'Snagovo' TO-a Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije