Usporavaju istragu o ubistvu Danke Ilić: Porodica osumnjičenog otežala rad, otkriveno čime se služe

8
Radiosarajevo.ba
Usporavaju istragu o ubistvu Danke Ilić: Porodica osumnjičenog otežala rad, otkriveno čime se služe
Foto: Nova.rs / Danka Ilić

Ubistvo Danke Ilić duboko je potreslo društvo, a ono što produbljuje bol porodice devojčice je šutnja porodice Dragijević gdje se nalazi tijelo dvogodišnje devojčice iz Bora.

Majka Svetlana je odlučila da iskoristi zakonsko pravo i da ne svjedoči, otac Radoslav šuti od privođenja, njihov sin Dalibor je priznao da je bratu Dejanu pomogao da se riješi tijela, ali je samo dan kasnije preminuo u policijskoj stanici. Glavni osumnjičeni Dejan Dragijević za to vrijeme ponavlja da ne zna gdje je tijelo.

Policajci su nekoliko puta odvodili majku osumnjičenog, Svetlanu, iz njene porodične kuće u Zlotu.

Sa njom su obavljani razgovori, međutim, za utorak, 16. aprila, je bilo planirano njeno saslušanje u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde je izjavila da će iskoristiti svoje zakonsko pravo da ne svjedoči. Ona to pravo ima kao najbliži srodnik osumnjičenih.

S druge strane, Radoslav i Dalibor su uhapšeni nakon priznanja Dejana da je djevojčicu udavio i da su mu otac Radoslav i brat Dalibor pomogli da se riješi tela. U policijskoj stanici Radoslav je iskoristio svoje pravo da šuti.

Danka Ilić ubijena: Monstrumi vode policiju do mjesta na kojem su bacili tijelo

Danka Ilić ubijena: Monstrumi vode policiju do mjesta na kojem su bacili tijelo

Isto to je Radoslav uradio i na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Nakon toga mu je određen pritvor.

Dalibor preminuo nakon priznanja

Njegov sin Dalibor je ipak priznao da je pomogao Dejanu da se riješi tijela djevojčice i vodio je policajce na skoro 20 lokacija na kojima policajci ništa nisu pronašli. Dalibor je međutim nekoliko sati pred saslušanje u Tužilaštvu preminuo u policijskoj stanici gde je bio na zadržavanju 48 sati. Prema prvim informacijama, preminuo je od posljedica infarkta.

Dejana šalju na psihijatrijsko vještačenje

Dejan je u pritvoru koji traje 30 dana od trenutka kada je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde je njegovo saslušanje trajalo dva sata tokom kojeg je priznao da je djevojčicu udavio. Janković i Dragijević će tamo otići kada se za to steknu uslovi.

Da li ovo utiče na istragu?

Da li šutnja, odbijanje svjedočenja i slanje na psihijatrijsko vještačenje može da utiče na istragu, objašnjava advokat Radomir Munižaba. Advokat Radomir Munižaba kaže da Zakon o krivičnom postupku propisuje institut privilegovanog svedoka, što u konkretnom slučaju znači da član uže porodice osumnjičenog ima pravo da ne svjedoči u postupku.

Policija nastavlja potragu za tijelom ubijene Danke (2): Pretražuje se nova lokacija

Policija nastavlja potragu za tijelom ubijene Danke (2): Pretražuje se nova lokacija

"Njemu se ne mogu postavljati pitanja i ne mora ništa da iznosi ukoliko se odluči da ne svjedoči. Njihove odluke bi mogle da otežaju istragu tužilaštva protiv osumnjičenih", kaže advokat Munižaba, javlja Mondo.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije