Doktori o smrti dječaka (7): 'Kritičan je i sedmi dan nakon operacije krajnika'

0
Radiosarajevo.ba
Doktori o smrti dječaka (7): 'Kritičan je i sedmi dan nakon operacije krajnika'
Foto: Hina / Hitna pomoć Hrvatska / Ilustracija

Sedmogodišnji dječak preminuo je u četvrtak, sedam dana nakon operacije krajnika, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh gdje je dovezen hitnom pomoći bez vitalnih funkcija. Vijest o smrti djeteta Jutarnjem listu potvrdio direktor bolnice, dr. Igor Alfirević.

Naime, dječak je bio otpušten iz bolnice prošle sedamice, a u četvrtak je dovezen u teškom stanju na Objedinjeni hitni bolnički prijem gdje su ga liječnici pokušali reanimirati. Nažalost, kažu u bolnici, reanimacija nije uspjela i dijete je preminulo. Iz bolnice su potvrdili informaciju da je dječaku prije sedam dana učinjena tonzilektomija na Klinici za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata. Šest dana po otpustu, kolima Zavoda za hitnu medicinu iz Zaprešića dovezen je u ranim jutarnjim satima u KB Sveti Duh bez vitalnih funkcija, a smrt je proglašena nakon neuspješne reanimacije.

Bolnica je o ovom strašnom događaju obavijestila Ministarstvo zdravstva i policijsku stanicu u Črnomercu. Pokrenut je i postupak unutarnjeg nadzora kako bi se ispitale sve okolnosti oko ovog slučaja. Dodatne odgovore o tačnom uzroku smrti dječaka trebali dati obdukcija koja će se provesti u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Ona će reći i je li ova tragedija posljedica operacije ili nekog drugog zdravstvenog problema.

Pogledajte izvanredan nastup Lady Gage na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Pogledajte izvanredan nastup Lady Gage na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

O mogućim komplikacijama povezanima s operacijom krajnika koja se u hirurgiji smatra jednostavnim rutinskim zahvatom Jutarnji je razgovarao s otorinolaringolozima prof.dr. Davorom Vagićem, ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice i prof.dr. Ratkom Prstačićem, s Klinika za ORL KBC-a Zagreb.

"Mi godišnje operiramo tristotinjak djece ili dvoje dnevno a komplikacije su vrlo rijetke, no valja reći - događaju se. Na sreću, smrtnih ishoda nismo imali. Naime, komplikacije su uvijek moguće kod bilo kojeg pa i najjednostavnijeg rutinskog zahvata uključujući i operaciju krajnika", kaže prof.dr. Prstačić i dodaje da se kod uklanjanja krajnika hirurzi najviše boje akutnog krvarenje.

Dječak (7) u Zagrebu preminuo sedam dana nakon operacije krajnika

Dječak (7) u Zagrebu preminuo sedam dana nakon operacije krajnika

"Može primjerice doći do arterijskog krvarenja, a djeca su mala i ne treba im puno da iskrvare. Kritična su prva 24 sata, a toliko djeca i ostaju u bolnici nakon zahvata. Kritičan je i sedmi dan nakon operacije kad počinju opadati tzv. fibrinske naslage (kraste) na rani jer se može dogoditi da se skine veći sloj a onda dolazi i do većeg krvarenja. Dodatna je opasnost ako se to dogodi dok dijete spava, krv se u tom slučaju aspirira, bronhi se napune krvlju, nastaje problem s disanjem i o može biti kobno", objašnjava prof.dr. Prstačić.

"Komplikacije nakon operacije krajnika moguće su čak i nakon dvije sedmice od zahvata kod pacijenata koji imaju neke hematološke bolesti ili ako uzimaju veće količine analgetika što može poremetiti koagulaciju. Prije nekoliko godina Austrija je primjerice u jednoj godini imala nekoliko smrtnih slučajeva nakon operacije krajnika. Nije se utvrdilo što je bio razlog učestalijih komplikacija jer se slično nije ponovilo, ali u konačnici Austrijanci su ipak smanjili broj tonzilektomija. U pravilu vrlo se rijetko događa da neko dijete ima komplikacije nakon operacije što uglavnom završi ponovnom hospitalizacijom ali smrtni slučajevi, srećom su vrlo rijetki", zaključuje prof. dr. Vagić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije